Próbalagzival tesztelik az intézkedések hatékonyságát a horvátok

Forrás: MTI

 2021. május 14. 14:59

Horvátország szombattól május 31-ig meghosszabbította az érvényben lévő országos járványügyi intézkedéseket. A vendéglátósok arra számítottak, hogy néhány megyében, ahol azt a járványhelyzet megengedi, engedélyezni fogják a beltéri kiszolgálást.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője sajtótájékoztatóján elmondta: a próbaprojektek eredményességétől teszik függővé a további nyitást.

Csütörtökön egy zágrábi étteremben nyolcvan olyan ember részvételével tartottak fogadást, akik már megkapták mindkét oltást, és a második dózis felvételétől legalább két hét telt el. Szombaton pedig egy próbalakodalmat is tartanak 120 fő részvételével. Ezen olyanok vesznek részt, akik az elmúlt hat hónapban átestek a fertőzésen, felvették mindkét oltást, illetve rendelkeznek 48 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy gyors antigénteszttel. A szimuláció lényege, hogy a rendezvényeken nem kell betartani a járványügyi intézkedéseket. Egy héttel később tesztelik ezeket az embereket, hogy megnézzék, van-e közöttük fertőzött.

A pulai római aréna

Fotó: 123rf.com

Amennyiben a próbaprojektről bebizonyosodik, hogy a résztvevők biztonságban voltak, június 1-jétől enyhítések jöhetnek – mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy a két említett rendezvényen kívül további összejöveteleket is szerveznek védettek számára, amelyet figyelemmel kísérnek majd.

Jelezte továbbá, hogy az idegenforgalmi idény elején tartanak, de megbetegedések gyakoriság (incidencia) még mindig magas az országban.

"El kell érnünk, hogy a fertőzöttek száma tovább csökkenjen, hogy Horvátországról ne úgy beszéljenek, mint ahol magas a fertőzöttségi arány, és azon országok kormányai, ahonnét a turistákat érkeznének, a tavalyihoz hasonló korlátozásokat vezessenek be a nyárra" – húzta alá Bozinovic.

Horvátországban az elmúlt napon 926 új fertőzöttet azonosítottak, és az elmúlt 24 órában 41-en haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe.

A szomszédos Szlovéniában péntekre 471 új fertőzöttet regisztráltak, s az elmúlt napon 6 beteg hunyt el. A ljubljanai kormány döntése szerint az országban tovább enyhítenek a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon: szombattól megemelik a rendezvényeken résztvevők maximálisan megengedett létszámát, hétfőtől pedig a középiskolák és az egyetemek teljesen jelenléti oktatásra állnak át, valamint meghosszabbítják a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét.