Régészek kutatják a Szádvár romjait

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. június 28. 11:04

A kormány támogatásával Szögligeten felújítják a Szádvár romjainak egy részletét. A munkálatokat várhatóan 2019 második felében fejezik be.

Ezt megelőzően június közepétől a miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársai régészeti feltárásokat kezdtek a Szádvár romjainál - tudtuk meg Üveges Attilától, Szögliget polgármesterétől. - A szakemberek a régi falak mentén kutatnak az egykori vár tervrajza alapján. Mindezt augusztus végén fejezik be és a feltárás során előkerült leleteket feldolgozzák, majd a Herman Ottó Múzeumban, illetve Szögligeten mutatják be őket.

A program alapján a vár egy részét újítják fel, előreláthatólag fél milliárd forintért, amely az örökségvédelmet és a turizmust szolgálja majd. Ezzel a fejlesztéssel új látványosságot teremtenek Szögligeten. A vár egyébként egyre felkapottabb a bakancsos turisták körében, akiknek az utóbbi időben az egyik kedvelt kirándulóhelye lett. Egyébként májusban – hagyományteremtő szándékkal - először rendeztek ott közös íjászversenyt az ónodi hagyományőrzőkkel. A látványos Vár vitéze program - amelyet az Ordasok Íjász Hagyományőrzők szerveztek -, jelentős sikert aratott és augusztusban Ónodon folytatják majd.

Szádvár makettje

Fotó: Mentusz Károly

Június 2-án Szögliget főterén ünnepélyesen felavatták a Szádvár utolsó magyar úrnőjének Patócsy Zsófiának a szobrát, aki 451 éve - férje Bebek György távollétében - hősiesen védte várat. Katona Szonja alkotását egy új parkban helyezték el, amelyet 500 ezer forintért létesített az önkormányzat. A szobrot közadakozásból, a Szögligetért Baráti Kör közreműködésével létesítették.

Üveges Attila polgármester elmondta, hogy a Szádvár további népszerűsítésére, valamint a helyi turizmus bővítésére hét környező településsel együtt közösen pályáztak és 140 millió forint európai uniós támogatást nyertek el. Ez lehetővé tette, hogy Szögligeten közösségszervezőt foglalkoztassanak és programokat valósítanak meg. Újdonságként például az Országos Mérésügyi Egyesülettel közös szakmai kiállítást nyitottak a településen. Ezen régi mérőeszközöket, relikviákat mutatnak be. Emellett a Ménes-patak menti faluban levő Szalamandra-Házban, az Aggteleki Nemzeti Park nyitott nyári tábort az érdeklődő gyerekeknek.

Az önkormányzat pedig elfogadta Szögliget turizmusfejlesztésének 2020-ig szóló elképzeléseit. Ennek alapján pályázatokat nyújtanak be, valamint önerős fejlesztéseket is megvalósítanak a következő időszakban.