Szlovákia ragaszkodik a szigorú határellenőrzésekhez

Forrás: MTI

 2020. május 18. 13:05

Szlovákiában fenn kell tartani a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú utazási korlátozásokat és határellenőrzéseket még akkor is, ha más európai országok már fokozatosan úja meg akarják nyitni a határaikat – jelezte a szlovák kormány vasárnap.

Nagyon reménykeltő a helyzet a korlátozások jelentős lazítása szempontjából, de a lezárt határok jelentette védőfal kapcsán nagyon óvatosnak kell lennünk – írta Igor Matovic szlovák kormányfő a Facebook-oldalán.

A szlovák hatóságok szombat este cáfolták, hogy az osztrák–szlovák határ megnyitására készülnének, miután az ORF osztrák televízió híradásában tévesen azt állította: Szlovákia és Csehország egyoldalúan megnyitja az osztrák határszakaszát, miután Ausztria bejelentést tett a határellenőrzések enyhítéséről.

A szlovák hatóságok szombat este cáfolták, hogy az osztrák–szlovák határ megnyitására készülnének

Fotó: pixabay

Ausztria Németországgal és Svájccal már megegyezett arról, hogy enyhíti az ellenőrzéseket közös határszakaszukon, és hasonló lépéseket kezdeményezett más olyan szomszédos országokkal, amelyekben – például Szlovákiában és Csehországban – alacsony a fertőzöttség aránya.

Szlovákiában kevesebb mint 1500 fertőzöttet diagnosztizáltak, és 28 ember halt bele a koronavírus okozta betegségbe.

Ezeket a kedvező adatokat a szlovák kormány a radikálisan szigorú járványellenes óvintézkedéseknek tudja be, és ezért továbbra is ragaszkodik az ország elszigeteléséhez.