Sztrájkolnak a párizsi tömegközlekedési dolgozók

Forrás: MTI

 2019. szeptember 13. 13:36

Tömegesen csatlakoztak pénteken a párizsi közösségi közlekedés dolgozói a francia kormány nyugdíjreformja elleni figyelmeztető sztrájkhoz. A reggeli órákban ez jelentős fennakadásokat okozott, de nem alakult ki káosz.

A munkabeszüntetéshez a párizsi metró valamennyi dolgozója csatlakozott: a 16 metróvonalból tízen egyáltalán nem közlekedtek reggel a szerelvények, a többi haton pedig csak a járatok negyede indult el, de a reggeli csúcsforgalom után már csak a két, automata vezérlésű vonalon közlekedtek a vezető nélküli vonatok. A buszoknak mintegy harmada indult el pénteken.

Csak a két, automata vezérlésű vonalon közlekednek a vezető nélküli vonatok Párizsban

Fotó: Wikimedia Commons

A francia sajtó arra emlékezetett, hogy az RATP-nél 2007. október 18-án volt utoljára ilyen nagy és egységes megmozdulás, akkor is a nyugdíjrendszernek még Nicolas Sarkozy államfő által meghirdetett reformja ellen. Aznap a vasutasok is munkabeszüntetést tartottak, a párizsi tömegközlekedés pedig szinte teljesen lebénult.

A példátlan méretű szakszervezeti fellépés ellenére

nem alakult az előrejelzett káosz, miután a párizsiak jelentős része szabadságot vett ki, otthonról végezte a munkáját vagy alternatív közlekedési megoldásokat (telekocsi, taxi, bérkerékpár vagy -roller) választott.

A RATP egyik képviselője elismerte, hogy sokkal nagyobb tömegre számítottak. „Úgy tűnik az embereknek sikerült megoldaniuk másképp a közlekedést. Valószínűleg sokan szabadságot vehették ki mára” – mondta el a Gare de Lyon pályaudvaron.

Az Európa legforgalmasabb pályaudvarának számító Gare de Lyonon naponta 700 ezer utas fordul meg.

Itt állnak meg a fővárost az elővárosokkal összekötő regionális gyorsvasút-hálózat (RER) szerelvényei is, amelyek viszont tömve voltak pénteken.

A Le Parisien című napilap számítása szerint egy 55 és 57 éves kora között nyugdíjba vonuló metrósofőr jelenleg 2500 eurós nyugdíjra számíthat, s ez 20-30 százalékkal csökkenhet a reform után.