Magyarország ezeregy éve a Győri Tavaszi Fesztiválon

Forrás: MTI

 2015. február 23. 16:34

Koncertekkel, táncjátékkal, színházi előadásokkal, kiállítással és gyermekeknek szóló programokkal március 15. és április 3. között 19. alkalommal rendezik meg a Győri Tavaszi Fesztivált.

Serfőzőné Tóth Andrea, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója elmondta, hogy március 15-én este a Nemzeti Színházban az ExperiDance táncegyüttes Ezeregyév című előadását mutatják be, ahol a táncosok 21 képben jelenítik meg Magyarország történelmét úgy, hogy magyar, cigány, erdélyi, török, német és orosz néptáncokat adnak elő. A darab premierje az ezredfordulón, március 15-én volt, a magyar forradalom és szabadságharc emléknapján

 

A Richter teremben másnap a Csík Zenekar ad koncertet, 21-én pedig Keresztes Ildikó. A Frank Sinatra – A hang! Egy életmű dalban és táncban című produkcióval Vastag Tamás lép fel március 30-án. A Magyar Rhapsody Project című előadás során pedig magyar klasszikusok, úgymint Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Bartók Béla és Kálmán Imre legnépszerűbb melódiáit adják elő szaxofonon és dzsessz kvintettben április 2-án.

A Bartók Béla Művelődési Központban a budapesti Játékszín mutatja be a Nyolc nő című krimit március 29-én, a Győri Nemzeti Színházban pedig március 28-án Mozart A varázsfuvola című darabját mutatják be.

A tavaszi fesztivál keretében emlékeznek meg a Zichy-palotában március 26-án a 25 éve megújult győri Műhely című folyóiratról, az esten az elmúlt negyed évszázad számaiból diákok elevenítenek fel verseket.

Agárdy Gábor ikonkiállítása március 18. és április 3. között tekinthető majd meg a Múzeumházban. A művészt az ikonok világa 1968-ban Szófiában, az Egri Csillagok című film forgatásán ejtette rabul. A színész ősi minták alapján, 100-150 éves deszkadarabokra festette műveit.

Gyerekeknek szóló programokkal is készülnek: március 20-án a Budapest Táncszínház a Pinokkió című táncjátékot adja elő, míg Mandel Róbert gyerekeknek szóló hangszertörténeti interaktív, zenélős előadást tart Hangszercsodák címmel március 22-én.
Ugyanazon a napon tartják a hímes tojás napját kiállítással és vásárral a Gyermekek Házában. Az ország különböző vidékeiről érkeznek majd a tojásírók, akik különböző technikákat mutatnak be, így karcolt, patkolt, áttört, viaszolt, levélrátétes, sárközi, gyimesi és moldvai csángó motívumokkal díszített hímes tojásokat lehet majd megnézni és készíteni.