Tűzoltók, rendőrök és a katasztrófavédelem is népszerűsítette a Balatont

Forrás: turizmus.com

 2016. április 25. 11:10

A VI. Országos Rendőr- és Tűzoltónapon, a Városligetben is népszerűsítették a Balatont. Varga Dani Barbara elmondta: a helyszínválasztás nem volt véletlen, az utóbbi időben egyre több cikk jelenik meg arról, hogy a magyar turisták a biztonságos, hazai desztinációkat részesítik idén előnyben.

A Balatoni Regionális TDM Szövetség és a Magyar Turizmus Zrt. Regionális Marketingirodája, szoros együttműködésben a helyi és térségi TDM szervezetekkel, 2016-ban is megszervezi a tavaszi Nyitott Balaton programsorozatot. Az egész régiót átfogó akcióra május 1-16. között kerül sor. Az akcióhoz 246 balatoni cég, szervezet csatlakozott és vállalta, hogy a főszezonon kívül is kinyit néhány napra. Ők vállalták, hogy olyan szolgáltatásokat nyújtanak ezen a héten, amelyek korábban szinte csak a nyáron voltak elérhetők. - mondta Varga Dani Barbara, a Turizmus Zrt regionális irodájának igazgatója.

Alapvető cél továbbra is megmutatni, hogy a Balaton régió nem csak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban jelenthet vonzó úti célt a turisták számára, hanem az tavaszi (és őszi) időszakban is képes olyan kínálatot biztosítani, amiért érdemes ideutazni: pl. kerékpártúrák, gyalogtúrák, nordicwalking, vízi sportok, gasztronómiai, zenés élmények, gyermekprogramok, vagy csak gondtalan napfürdőzés a tavaszi melengető napfényben a Balaton-parton. - tette hozzá Fekete Tamás, a Balatoni Regionális TDM Szövetség alelnöke.

A balatoni eseményeket most a VI. Országos Rendőr- és Tűzoltónapon, a Városligetben is népszerűsítették. Varga Dani Barbara elmondta: a helyszínválasztás nem véletlen. Az utóbbi időben egyre több cikk jelenik meg arról, hogy a magyar turisták a más országok terrorfenyegetettsége miatt, a biztonságos, hazai desztinációkat részesítik idén előnyben. A magyar üdülőövezeteknek fel kell készülniük az átalakuló utazási szokásokra is.

Az akcióval kapcsolatban Kontrát Károly, parlamenti államtitkár, a régió egyik országgyűlési képviselője elmondta: a kormányzatnak már a korábbi években is az volt a célja, hogy a balatoni régió Európa egyik legbiztonságosabb turisztikai övezete legyen. Mint mondta: a rend a legfontosabb mindennapi érték. A kormányzat elkötelezettségét mi sem mutatja jobban a biztonságos Balaton koncepció iránt, minthogy a rendőrség létszámát növelték, az eszközparkot, felszereltséget javították. 2010-től mára jelentősen csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma.

Mint mondta: a jövőben egyre inkább fontos lehet a turisztikai szakemberek, rendőrök és a tűzoltók együttes munkája a régióban. Mindez a  vendégek felé az információk eljuttatásában, de a balesetek és káreseményekre vonatkozó közlekedései problémák során is elengedhetetlen lesz. Fokozottan igaz ez a nyári időszakra, amikor a legtöbb turista érkezik a balatoni üdülőkörzetekbe.

Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke ezzel kapcsolatban kiemelte: "Nem annak  örülünk, hogy a nyugat-európai terrortámadások miatt többen jönnek az idén a Balatonhoz. Azt szeretnénk inkább elérni, hogy azért jöjjenek sokan nyaralni  ide, mert itt jó.  A szakértő szerint, nem meghosszabbítani kell a szezont, hanem legalább két teljesen másmilyen szezont kellene kialakítani a Balatonnál. Egy őszit és egy tavaszit. Aktív pihenéssel, biciklizéssel, horgászattal, gasztronómiával. Ehhez viszont le kell rombolni a beidegződéseket, az ötven év kommunizmus alatt kialakult rossz hagyományokat. Szerinte az államnak bele kell nyúlnia a turizmus irányításába, akár olyan központi szabályozásokat kell alkotniuk, amelyeket eddig az önkormányzatok hozhattak meg. De mivel a Balaton körül több mint 100 önkormányzat van, nagyon nehéz egységes intézkedéseket hozni - például a taxik egységesítését a Balatonnál, vagy az éttermek, presszók működési engedélyeinek szigorítását.