Új járványügyi laborrészleggel erősített a SYNLAB

Forrás: turizmus.com

 2021. június 27. 09:30

Átadta új járványügyi laboratóriumi részlegét a SYNLAB Hungary Kft., Magyarország és Európa legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatója. A 281 millió forint összértékű beruházáshoz 140 millió forintos állami támogatást nyert el a vállalat.

Tovább bővítette csepeli laboratóriumát a SYNLAB Hungary Kft.: az új járványügyi részlegen a koronavírus-járványhoz köthető vizsgálatokat, így PCR- és antitest-vizsgálatokat végeznek.

A vállalat 140 millió forintos támogatást nyert el a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség Nonprofit Zrt. pályázatán. A beruházás összértéke 281 millió forint volt, ennek keretében jött létre a most átadott új járványügyi laboratóriumi részleg is.

„A támogatás segítségével már idén januárban jelentősen több PCR-tesztet tudtunk elvégezni a csepeli központi laboratóriumunkban. Az új járványügyi részleg átadásával pedig tovább tudjuk bővíteni a kapacitásainkat. A laborban folyamatosak a fejlesztések, több laboreszközt is beszereztünk. A tavaly tavaszi teljes leálláskor minden munkatársunkat megtartottuk, azóta pedig további munkahelyeket teremtettünk" – mondta Lévai Richárd, a SYNLAB Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A Frankfurti Értéktőzsdén jegyzett SYNLAB Magyarország és Európa legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatója. Magyarországon a csepeli központi laboratóriumban 6 ezer négyzetméteren végzik a minták analízisét és a leletek értékelését.

 

Kezd csitulni a roham

A járvány tavalyi kitörése után a SYNLAB-ot – egyedüli magánszolgáltatóként – hivatalos járványügyi labornak jelölte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ, ami azt jelenti, hogy a vállalat a magán mellett közfinanszírozott formában is végezhet PCR-vizsgálatokat. Idén áprilisban és májusban a kapacitások legnagyobb részét – az oltási program begyorsulásával – már a koronavírus elleni antitestvizsgálatok kötötték le. A SYNLAB adatai szerint napi több ezer ilyen vizsgálatot végeztek, ami 3-4-szerese az év eleji szintnek.

Lévai Richárd hozzátette: „Azt látjuk, hogy az antitestvizsgálatoknál tapasztalt korábbi roham kezd csitulni, azonban még mindig maximális kapacitással dolgozunk. Ennek ellenére a koronavírushoz köthető vizsgálatok a szolgáltatásaink csak egy részét jelentik, évente ugyanis 50 millió egyéb laboratóriumi teszt készül nálunk".

(Borítókép: 123rf.com)