Új rendezvénytermet avattak az Operaház épületében

Forrás: MTI

 2022. november 02. 19:50

Új, multifunkciós rendezvénytermet avattak a Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületének tetőterében. A Medgyaszay-terem az intézmény új örökös tagjai, Sümegi Eszter és Szőnyi Nóra köszöntésével és saját alapítású díjainak átadásával nyílt meg szerdán.

A Medgyaszay-teremben is érezhető mindaz, ami az Operaházat a magyar kultúra zászlóshajójává teszi. A gyönyörűen felújított, történeti terek fölött, "plusz gegként" jött létre ez a multifunkciós terem, amely bizonyítja: ebben az intézményben nem elég a maximum – hangsúlyozta a szerdai megnyitón a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára.

Vincze Máté emlékeztetett arra, hogy az Ybl Miklós tervezte dalszínházban Medgyaszay István építész hozta létre azt a teret – az Andrássy úti front felőli tetőzet fedélszékében betonoszlopok beépítésével –, amely több mint száz éven át jelmezraktárként működött.

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója mond beszédet az új rendezvényteremben

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója hozzátette, az épület elmúlt ötéves felújítását követően, a jelmezraktár Eiffel Műhelyházba történő költözésével a dalszínház saját tervei alapján alakította ki Medgyaszay-terem néven új, 430 négyzetméteres, multifunkcionális rendezvényterét. Az Andrássy úti homlokzat mögött sikerült olyan, mintegy 100 fő befogadóképességű rendezvényteret létrehozni, amely egyaránt otthona lehet dalesteknek, kiállításoknak, kamarakoncerteknek, ifjúsági programoknak, ének- és gyermekkari próbáknak és egyéb rendezvényeknek.

Az Operaház saját gyártású akusztikai elemekkel tette zenei előadások befogadására is alkalmassá a termet, amely a karzatlépcsőházakon keresztül és az ott található liftek segítségével is megközelíthető.