Újborok és ünnepi fények Szlovéniában

Forrás: turizmus.com

 2022. november 25. 13:37

Szlovéniában az ősz és a tél a szüreti ünnepségek fő időszaka, amikor fesztiválokon köszöntik az újborokat, a hónap végén pedig országszerte már az adventi fények is felgyulladnak.

21 ezer hektárnyi szőlőtermő területével Szlovénia a világ egyik legkisebb bortermelő országa, remek borai mégis komoly elismerést vívtak ki maguknak. A borkészítés az egész országban komoly hagyományokra tekint vissza, az itt élők már több mint ezer éve nagy odafigyeléssel és szakértelemmel gondozzák a tőkéket.

A természeti adottságok mellett még egy különlegessége van a szlovén bortermelésnek: ahogy a kultúra sok más területén, úgy a boraikban is érződik a balkáni, az olasz és az osztrák hatás.

Az országban termett nagyjából évi egymillió hektoliter döntő többsége Szlovéniában fogy el, és sokatmondó az is, hogy a termelés 70 százaléka minőségi bor.

Borvidéki barangolások

Szlovéniának három nagy bortermő vidéke van, és 14 olyan termőterülete, ahol oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok készülnek. A három borrégió a Primorska, a Posavje és a Podravke.

A Primorska az olasz határtól Koperig húzódik, éghajlatában a mediterrán hatás érvényesül, itt jellemzően vörösborokat palackoznak. A Posavje ültetvényei a Száva völgyében, Délkelet-Szlovéniában vannak – a változatos talajadottságú és mikroklímájú dombvidék jellemzője a teraszos művelés.

A harmadik és egyben legnagyobb borvidék, a Podravje az ország északkeleti részén, a Dráva völgyében található. Az ásványokban és mészkőben gazdag talaj egyedülálló karaktert ad a helyi boroknak: kétségtelen, hogy Szlovénia legszebb fehér tételei innen kerülnek a palackba.

Szlovénia három fő bortermő vidékét húsz különféle borúton járhatjuk be alaposabban. Az elbűvölő tájakon barangolva a helyi borfajták alaposabb megismerése mellett a gasztronómiai, kulturális és történelmi hagyományokba is bepillanthatunk. A jól kiépített útvonalakon a gyaloglást vagy a kerékpározást kellemes ritmusban szakítják meg a látnivalók és a gasztronómiai élmények.

Szlovenia

Szlovénia három fő bortermő vidékét húsz különféle borúton járhatjuk be alaposabban

Fotó: Jošt Gantar


Ljubljanai bortúra

Szlovénia számos bortermő területének jellegzetes borait akár Ljubljana remek borbárjaiban és boros tematikájú rendezvényein is megkóstolhatjuk. Az egyik folyamatosan foglalható program a Ljubljana Wine Experience túra, ahol három szlovén borvidék összesen kilenc borával ismerkedhetünk meg alaposabban, helyi borszakértők kalauzolásával.

A szlovén fővárosban borbárokból is bőséges a választék: a borkedvelők klasszikus megállója a Kongresszusi tértől mindössze pár lépésre lévő Dvorni bár, gyönyörű kilátással a várra.

A romantikus hangulatú, borospincét idéző Movia borbárban a Primorska régióból származó borokat kóstolhatunk, míg a folyóparti Wine bar Šukljében jobbnál jobb szlovén és külföldi borok közül lehet válogatni. A Wine bar Šuklje az adventi időszakban is nagyon népszerű; a helyiek szerint a forralt boruk az egyik legjobb a városban. Ilyenkor kedvelt esti program élvezni a jó borokat, sétálni egyet a gyönyörűen kivilágított városban, s közben átélni a közelgő karácsony hangulatát.


Ljubljana ünnepi fényei idén az összetartozást hirdetik

Ljubljana idén november 25-én ölti fel karácsonyi díszeit: ekkor gyúlnak fel az adventi fények, ettől kezdve az utcákon karácsonyi dallamok csendülnek fel, árusok kínálják portékájukat, és forralt bor, pirított mandula illata lengi be a várost.

A több ezer színes fénypontból álló ünnepi dekoráció idén különleges tematikára épül: „Közös gondolat – Közösségi szellem” címmel az egymáshoz kapcsolódást, a közösség erejét szimbolizálja, hiszen ebben az időszakban a kapcsolatok, a kölcsönös megértés és a segítségnyújtás különösen fontosak.

Szlovenia

Ljubljana idén november 25-én ölti fel karácsonyi díszeit

Fotó: Dean Dubokovič

A mintegy 850 szobor és figura alkotta varázslatos díszítés az univerzum, az élet és a közösség olyan fontos elemeire fókuszál, amelyek egymáshoz kapcsolódva összetett rendszereket alkotnak.

Az adventi dekoráció egyik újdonsága a Prešeren téren felállított háromoldalú, fényszerkezetes piramis lesz, amely látszólag néhány méterrel a város felett lebeg majd. A Ljubljanica partját övező fákat pedig hosszú fénylánc köti össze: a gyökerek és ágak alkotta hálózat a természet és az univerzum kapcsolatának metaforája.