Újjászületik a 15. századi csodakegyhely Tolna megyében

Forrás: Magyar Építők

 2018. augusztus 14. 09:30

A Tolna megyei Báta kegyhelye komplex turisztikai fejlesztésen esik át, ami a Bátai Szent Vér templomot és a plébániát is érinti.

A templom teljes, 1600 négyzetméteres homlokzata megújul, kicserélik a nyílászárókat, és a belső felületek – beleértve a padlókat és falakat – is felújításra kerülnek. A plébánia átépítésével szálláshelyet hoznak létre, és a projekt részeként a szabadtéri oltár rekonstrukcióját is elvégzik. Mindezek mellett parkolót is kialakítanak, és zöldfelületi rendezést végeznek. A beruházás értéke közel 443 millió forint.

A Szent Vér kegyhelyeket Európa-szerte nagy érdeklődés övezi, különösen a vallási turisztikai céllal érkezők között. A bátai kegyhelyhez 2015-ben szerveztek országos zarándoklatot, fennállásának 600. évfordulóján. A falu temploma a török időkig a szent vérrel kapcsolatos egyedüli kegyhely volt a történelmi Magyarországon.

A komplex turisztikai fejlesztés keretében szálláshelyeket is építenek

Fotó: magyarepitok.hu

A helyet egy, valószínűleg a 14-15. század fordulója körül történt csoda tette ismertté: a hívek szerint a szent ostyában Krisztus kiömlő vére jelent meg. Országos hírűvé akkor vált, amikor 1415-ben Garai János – Garai László nádor testvére – boszniai fogságából szabadulva elzarándokolt Bátára. A középkori templom 1539-ben egy török támadásban megsemmisült, csak 1938-ban építették újjá.