Vadászati kiállítóhely lesz az 1896-os Milllenniumi Pavilon

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 29. 16:05

A pörbölyi Ökoturisztikai Központban építi újjá az 1896-os Millenniumi Országos Kiállításra emelt, historizáló stílusú pavilont a Gemenc Zrt.

Az impozáns, vörös fenyőből készült és vadászkastélyt mintázó épületet Habsburg Frigyes főherceg a 1896-os Millenniumi Országos Kiállításra építtette vadásztrófeái bemutatására. Stílusa historizáló, ötvözi a német, svájci alpesi faházak és a magyar népi építészet egyes elemeit.

Az egyedülálló műemléknek számító Millenniumi Pavilon

Fotó: Gemenc Zrt.

1971-ben a budapesti Vadászati Világkiállítás egyik fő vidéki elemeként a Gemenci-erdő északi kapujában, Keselyűsben állították fel újra a pavilont, és megnyitottak benne egy trófeamúzeumot. Később Bárányfokra helyezték át, ahol a kiállítást rövidesen bezárták, majd a pavilon sokáig üresen állt.

Az 1971-es Vadászati Világkiállítás 50. évfordulóján a 2021-es világkiállítást Magyarországon rendezik meg. Az esemény fontos célja – többek között – a vadászati hagyományok ápolása és megőrzése, a társadalom számára méltó módon történő közvetítése.

A Gemenc Zrt. fejlesztési tervet készített a Bárányfokon álló Millenniumi Pavilon felújítására és áthelyezésére. Az impozáns épület vadászati kulturális kiállítóhelyként fog működni.

Az áthelyezési munkálatok első fázisa a napokban fejeződik be

Fotó: Gemenc Zrt.

A 2021-ben megrendezendő Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik vidéki helyszíneként a kiállítóhely hosszú távon tudja támogatni az erdőgazdaság Ökoturisztikai Központjában már évtizedes múltra visszatekintő természetvédelmi szemléletformálását és ismeretterjesztő munkáját – írja a Gemenc Zrt.

A pavilonban – eredeti rendeltetésének megfelelően – gímszarvastrófea-bemutató is látható lesz.

A pörbölyi Ökoturisztikai Központ évente több tízezer turistát lát vendégül. Innen indul a Gemenci Erdei Vasút, illetve itt található a Gemenc Erdészeti Erdei Iskola is. A központhoz tartozó vadmegfigyelőnél élőben lehet megtekinteni gímszarvasokat és vaddisznókat. Ezenkívül számos kiállítás és gyűjtemény várja az érdeklődőket az erdei vasút vonal mentén.