Városi tanösvény színesíti Salgótarján egyik terét

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 18. 12:54

Salgótarján Beszterce terén sétálva térkőbe rejtett táplálékláncba, padokba integrált kőzetekbe és támfalra tervezett idővonalba „botlik” az ember. Az izgalmas építészeti- és dizájnkoncepciónak köszönhetően egyedülálló városi tanösvény várja a környék lakóit és a térre látogatókat.

A tanösvény fókuszában az élmény és az élmény alapú tanulás áll, ami a környékbeliek visszajelzése alapján meg is valósul, mert nemcsak a járókelők pihennek meg szívesen a kőzetek vagy az idővonal mellett, tanulmányozva azokat, hanem olykor a téren található iskola osztályai is örömmel használják a tanösvény elemeit – számol be róla az Octogon.hu építészeti portál.

Az idővonal grafikai és szöveges formában ad információt a környék történelmi, régészeti és geológiatörténeti eseményeiről

Fotó: octogon.hu/Ludmann Dániel

A Beszterce tér rekonstrukciója során a tervezők a közösséget is bevonták a tér kialakítását érintő gondolkodásba, rendszeresen konzultáltak a lakosokkal, az önkormányzat képviselőivel és a környék gazdasági szereplőivel.

A fórumok eredményeként az rajzolódott ki, hogy a lakosság egy minden korosztály számára minőségi kikapcsolódást biztosító térre vágyik – így az építészek ezzel a tudással álltak neki a tervezésnek.

A vidék jellegzetes kőzeteit integrálták a padokba

Fotó: octogon.hu/Ludmann Dániel

A visszajelzések alapján a lakosság – annak eredményeként, hogy aktívan részt vehettek a tér alakításában – jobban kötődik a helyhez és aktívabban használja azt.

Salgótarján az Északi-középhegységben fekszik, gazdag növény- és állatvilággal körülvéve, a Beszterce tér pedig a város legnagyobb lakótelepének főtere. Így a terület a természetes és épített környezet találkozásának is helyszíne. Az építészek, tájépítészek és designerek a természet jelenlétét több módon erősítették a téren, ahol a beton dominál.

Világító üveg-beton térköveken figyelhetők meg a tápláléklánc állatai

Fotó: octogon.hu/Ludmann Dániel

Megnövelték az összefüggő zöldfelület kiterjedését, a változatos növénykiültetés hatására szinte egész évben zöldell a tér. A beton anyagához kapcsolódva, a meglévő felületeket használva egy városi tanösvény is helyet kap a téren: alkotóelemei integráltan, a téren egyébként is jelen lévő elemekbe ágyazva jelennek meg padokon, térköveken, a támfalon és az ivókúton.

Az idővonal grafikai és szöveges formában ad információt a környék történelmi, régészeti és geológiatörténeti eseményeiről, a kőzeteket a padokba integrálták.

A lakosság is aktívan részt vett a tér alakításában, így még jobban kötődik a helyhez

Fotó: octogon.hu/Ludmann Dániel

A tér egyik legkedvesebb eleme a tápláléklánc, ahol „egymást kergeti” a mezei nyúl és a vörös róka, a vaddisznó, mivel a világító üveg-beton térköveken grafikusan jelenik meg a környék állatvilága, vékony nyilakkal jelölve, hogy melyik melyiknek lesz a tápláléka.