Veszprém mellett Temesvár és Elefszína is Európa Kulturális Fővárosa lesz

Forrás: MTI

 2021. január 22. 09:56

Veszprém és a Balaton régió mellett a romániai Temesvár és a görögországi Elefszína is viseli majd az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet 2023-ban – közölte a program kormánybiztosa Facebook-oldalán közzétett videóüzenetében.

Navracsics Tibor elmondta, hogy a két külföldi település eredetileg idén lett volna Európa kulturális fővárosa, ám a koronavírus-járvány miatt csúsztak az előkészületek, ezért az Európai Parlament és az Európai Tanács döntése értelmében két esztendő múlva viselik majd a címet az érintett városok Veszprémmel együtt.

Navracsics Tibor felidézte, hogy az eredeti határozat alapján egy brit partnervárosra számított Veszprém és a régió, ám miután a szigetország kilépett az Európai Unióból, Veszprém egyedül maradt. Ezért különösen üdvözlik a két új várost, melyekkel közösen valósíthatják meg a programokat – tette hozzá.

Temesvár

Temesvár is viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban

Fotó: 123rf.com

Porga Gyula, Veszprém polgármestere kiemelte, hogy Veszprém és térségének pályázata nagy hangsúlyt fektetett az együttműködésre.

Tavaly székelyföldi testvérvárosukat, Sepsiszentgyörgyöt hívták meg egy határon átívelő, kulturális együttműködésre, és a 2024-ben az EKF címet viselő Tartuval – Veszprém észtországi testvérvárosával –, valamint a magyarországi EKF címért folyó verseny döntőseivel, Debrecennel és Győrrel is született együttműködési megállapodás – tette hozzá.