Négy évszakos élménykínálatáért kapott öt csillagot a vonyarcvashegyi strand

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. június 21. 16:31

A szabadvízi strandok közül a vonyarcvashegyi Lido szerezte meg elsőként a Vízparti strandok védjegyet. Pali Róbert polgármestert arról kérdeztük, mivel érdemelték ki az ötcsillagos minősítést.

Vonyarcvashegy vezetése négy évvel ezelőtt fogalmazta meg a strand fejlesztésével kapcsolatos célkitűzéseket. Elvárásuk szerint a nagyközség strandjának egész évben nyitva tartó, többgenerációs, sok látogatóélményt nyújtó attrakcióvá kell válnia,  mely családbarát találkozási és rekreációs központként működik és partneri viszonyt ápol a szomszéd településekkel. A közelmúlt beruházásait már ennek a törekvésnek a jegyében indították el és minden megnyilvánulásuk ezt szolgálja.„Nagy örömmel vettük a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület NKft. (MTMT) megkeresését a minősítéssel kapcsolatban, hiszen a folyamat szakmai tanácsadást és hátteret jelentett számunkra elképzeléseink megvalósításához" – magyarázta Pali Róbert polgármester, milyen előnyöket látva jelentkeztek az attrakciók számára önkéntes alapú minősítéshez.

Saját elképzeléseik és a strandfejlesztési pályázatok szempontrendszerének együtteséből álltak végül össze célkitűzéseik, melyeket önerő és a Kisfaludy Strandfejlesztési Program segítségével, egymásra építve valósítottak meg.

 

Élmények érkezéstől távozásig

A védjegy elvárásai szerint a kulcsszó az attrakcióknál a látogatói élmény, és ezzel a vonyarcvashegyi polgármester is egyetért. Az élmény náluk ott kezdődik, hogy a több mint öthektáros területen fekvő strand 3 bejárata közelében kialakított parkolók ingyenesen használhatók.

Az idei szezonra készülve eddig is jól működő szolgáltatásaikat láthatóbbá tették

Fotó: Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzata

A kihelyezett játékelemekre (ping-pong, interaktív fejlesztő elemek, játszótér) a négy évszakosság a jellemző, többféle vízi és szárazföldi sportpályát lehet használni (röp-, kézi-, kosárlabda, teqball), a jó minőségű wifi 12 hónapon keresztül elérhető. A rendezvények tavasztól őszig csalogatják a vendégeket, a vendéglátóhelyek szezonon kívül is üzemelnek, a mosdó egész évben nyitva tart.Az állatokra gondolva madáretetőket, denevérodút, sünmenedéket, rovarhotelt helyeztek ki. A strandon a falu halászati hagyománya is megjelenik, az utolsó épen maradt halászhajót bárki megtekintheti.A bringakörút szomszédságában fekvő helyszín különlegessége a kóddal zárható kerékpárszéf, valamint az ingyenes elektromos töltőpont a biciklik és a rollerek számára. A kerékpárszéfet használók 500 forintos jegyet váltva 3 órán át élvezhetik a szolgáltatásokat. Az értékmegőrzőben a telefonok töltésére is van lehetőség.

A Lido strand szolgáltatásait tavaly 224 ezer látogató élvezte

Fotó: Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzata

Az akadálymentesítést minden bejáratnál megvalósították, korszerű baba-mama szolgáltatásokat alakítottak ki. Deklaráltan a feltétel nélküli elfogadás hívei, az esélyegyenlőség jegyében az Imre Sándor Szeretetszínház előadás sorozatával szórakoztatják a közönséget, a fogyatékkal élőket az animációs programokba is bevonják, éppúgy, mint a civilek szervezeteket (faültetés, vízi polgárőrök).

Az idei szezonra készülve eddig is jól működő szolgáltatásaikat láthatóbbá tették a bejáratoknál elhelyezett térképek és a honlap fejlesztésének segítségével.Törekvéseiket profitorientált gondolkodásmód nélkül nem tudnák megvalósítani – fejtegette lapunknak a település első embere, hiszen a szolgáltatási színvonal fenntartásához bevételre is szüksége van az adó- és a strandbevételekből gazdálkodó önkormányzatnak.

A vonyarcvashegyi strand szolgáltatásait tavaly 224 ezer látogató élvezte, az idei évben szeretnék ezt túlszárnyalni.

A Magyarország Kincsei – Vízparti strandok védjegy tulajdonosa a Magyar Turisztikai Ügynökség, üzemeltetője a MTMT Nkft. A szabadvízi strandok minősítésének folyamatairól Könnyid László, az MTMT Nkft. ügyvezetője adott a közelmúltban rádióinterjút, melyről ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen.