Vörös színű riasztási fokozat lépett életbe Spanyolországban

Forrás: MTI

 2018. október 18. 17:09

Várható heves esőzések és rendkívül viharos időjárás miatt készültség van Spanyolország keleti részén csütörtök (október 18.) délutántól.

A spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) a legmagasabb, vörös színű riasztási fokozatot adta ki a Katalóniával szomszédos valenciai autonóm közösség egyes részeire, ahol a következő 12 órában négyzetméterenként akár mintegy 200 liternyi csapadék is hullhat.

Az előrejelzések szerint az elmúlt tíz év egyik legkomolyabb vihara várható a térségben.

Elővigyázatosságból csütörtök délutántól 19 településen függesztették fel az oktatást, és küldték haza a diákokat, az intézmények pénteken is zárva tartanak. Az intézkedés mintegy 70 ezer diákok érint.

Valencia városában bezárták a nyilvános parkokat és kerteket, valamint felhívták a lakosok figyelmét, hogy közlekedjenek óvatosan, és kerüljék a fás területeket.

Valencia - a városában bezárták a nyilvános parkokat és kerteket, valamint felhívták a lakosok figyelmét, hogy közlekedjenek óvatosan, és kerüljék a fás területeket

Fotó: pixabay

A térség több településén a nap folyamán sürgősséggel átvizsgálták a csatornahálózatot és tisztították az utcai lefolyókat a belehullott száraz falevelektől, hogy a várható nagy mennyiségű esővizet el tudják vezetni.

Valencia mellett készültség van Katalónia, és Murcia egyes részein valamint a Baleár-szigeteken, ahol a meteorológusok szerint akár 100 liter csapadék is hullhat négyzetméterenként a nap hátralévő részében.

Mallorca keleti részén a múlt héten hirtelen jött heves esőzések okoztak rendkívüli áradásokat, amelyben 13-an veszítették életüket. Az utolsó halálos áldozat egy 5 éves kisfiú, akiknek holttestét egy nappal ezelőtt találták meg.

Kapcsolódó cikkek