Egy allergiás macskával élni nem egyszerű

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. október 17. 13:31

A kiegyensúlyozott étrend minden kisállat jólétének kiindulópontja.

Vagyis annak biztosítása, hogy a macskád a megfelelő arányban kapja meg a boldogulásához szükséges összes alapvető tápanyagot, jelentősen javíthatja az egészségi állapotát, és csökkentheti bizonyos problémák, például az elhízás és a húgyúti fertőzések kialakulásának valószínűségét is.

De még ha a legnagyobb gondossággal is választod ki számára a táplálékot, akkor is előfordulhat, hogy allergiássá válik bizonyos összetevőkre. Sok esetben azonban nagyon nehéz ezt felismerni, mivel a tünetek nem feltétlenül gyomor-bélrendszeri kellemetlenség formájában (például hasmenés) nyilvánulnak meg, hanem ehelyett különféle bőrproblémák jelentkeznek.

 

Hipoallergén macskaeledelre történő váltás

Itt lépnek képbe a ZebraPets.hu macskatápjai között is fellelhető hipoallergén macskaeledelek, amelyek a gyakori allergiát kiváltó tényezők kihagyásával lettek megalkotva - mint, amilyenek például a gabonafélék, a tejtermékek, vagy a tojás, a hal, a csirke és a marhahús.

Ha hipoallergén macskaeledelre váltasz, fontos, hogy körültekintően válaszd ki a tápot

Fotó: zebrapets.hu

Ha hipoallergén macskaeledelre váltasz, fontos, hogy körültekintően válaszd ki azt a tápot, amelyet szeretnél beépíteni a macskád étrendjébe. A táplálék drasztikus megváltoztatása ugyanis (különösen, ha az új eleség magasabb szénhidráttartalmú) még inkább felborítja majd a cicád emésztőrendszerét.

A legjobb mód a legideálisabb hipoallergén macskaeledel megtalálására a macskád számára az, ha körülbelül két hétig folyamatosan ezzel eteted, majd ezután ismét visszaváltasz az eredeti tápra. Eközben pedig kísérd folyamatosan figyelemmel az állapotát! Ha a tünetek enyhülnek a hipoallergén táp hatására, térj vissza véglegesen erre az eledelre! Amennyiben viszont nem, akkor próbálj ki egy másik formulát!

Ez egy nagyon összetett és hosszadalmas folyamat, ezért állandó felügyeletet igényel. A legfontosabb, hogy feltétlenül tartsd be a választott étrendet - legyen az tejmentes, halmentes, tojásmentes stb. - a teljes kéthetes időszakban, és semmiképpen ne adj neki kiegészítő csemegét vagy egyéb élelmiszert!

 

Mi a helyzet akkor, ha a macska valamely szénhidrátra allergiás?

A specifikus fehérjeintolerancia mellett az is gyakran előfordulhat, hogy a macskád allergiás lesz bizonyos típusú szénhidrátokra. Ilyen esetben próbálj meg egy 5-10% közötti szénhidráttartalommal rendelkező eledelre váltani, és ellenőrizd, hogy a macskád reagál-e erre a típusú étrendre.

Ha ez a módszer nem működik, megpróbálhatod az is, hogy olyan eledelt választasz, amely nem mindennapi szénhidrát forrásokat tartalmaz, például a burgonyát és az édesburgonyát, illetve a borsót.

 

Milyen tehát az ideális hipoallergén macskaeledel?

Az első és legfontosabb, hogy a receptúra többnyire állati húsból készüljön, és itt nem a hús melléktermékekre gondolunk. Ha pedig még néhány titkos növényi fehérjét is csempésztek bele, akkor megütötted a főnyereményt. Továbbá emelett még az is fontos, hogy ne tartalmazzon hozzáadott cukrot vagy sót, illetve mesterséges adalékanyagokat.

Ha ezekre odafigyelsz, garantáltan ideális lesz cicád étrendje, még allergia esetén is!

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.