Mire figyelj, ha elemlámpát vásárolnál?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. május 14. 18:31

Bár egy elemlámpa vásárlása egyszerűnek tűnik, van néhány szempont, amit mérlegelni kell, mielőtt megveszel egyet, ugyanis nincs olyan lámpa, amelyik minden helyzetben ugyanolyan tökéletesen működik.

Az igényeidnek leginkább megfelelő zseblámpa kiválasztása a felhasználási terület függvénye, ez határozza meg ugyanis, hogyan, mire fogod használni. Számos kritérium van, ami alapján dönthetsz egyik vagy másik típus mellett, azonban ha Te csak egy elemlámpát szeretnél, és nem érdekel sem a lumen, sem az akkumulátor kémiai összetétele, sem egyéb, csak hogy világítson, akkor emelj le egyet a polcról. Azonban használat közben rájössz majd, nem árt néhány dologgal tisztában lenni a jó választás érdekében.

 

Az elemlámpa kiválasztásának alapvető szempontja

Az első dolog, amit figyelembe kell venned, az a lámpa tervezett felhasználása. Egy elemlámpa nem csak egyszerűen világít. A 18650-Akku.hu különböző akkumulátorai a modern, LED-es elemlámpák számára is megfelelő áramforrásul szolgálnak.

 

Más-más lámpára van szükséged, ha

  • kicsi és egyszerű fényforrásra vágysz, amit a kulcstartódon hordhatsz,
  • a szabadban keresőfényként használnád,
  • kempingezés közben a sátor megvilágítására keresel megbízható eszközt,
  • biztonsági zseblámpát keresel áramszünet idejére,
  • futáshoz, búvárkodáshoz vagy egyéb sporthoz van szükséged világításra,
  • taktikai lámpát keresel,
  • vagy életmentő felszerelésre van szükséged.

 

Ugye, hogy egy zseblámpa nem csak egyszerűen világít?

Az első dolog, amit figyelembe kell venned, az a lámpa tervezett felhasználása

Fotó: 18650-akku.hu

A legfontosabb jellemzők

A hagyományos izzókat felváltották a LED fényforrások, ezek fényereje, élettartama sokszorosa a korábbiaknak. És napjainkban már nemcsak elemmel működőket találsz, hanem megjelentek az akkus, valamint az USB-ről tölthető verziók is. Sőt, kaphatók ma már többféle üzemmódban működő lámpák is.

Egy elem- vagy zseblámpa fontos eszköze lehet mindennapjainknak, akár általános célra, akár hobbi vagy sportcélra, esetleg munkaeszközként használjuk, emiatt érdemes alaposan átgondolni, milyen is az ideális darab.

  • Fénykibocsátás: Az a fényintenzitás, amelyet a lámpa friss elemekkel a legmagasabb fokozaton bocsát ki. Általános otthoni használatra egy 20 lumenes szabványos zseblámpa is elég.
  • Akkumulátor típusa: Háromféle típus létezik: eldobható, újratölthető és megújuló. Ismét csak a felhasználási terület, a felhasználás módja dönti el, melyiket válaszd. Az eldobható elemes zseblámpák mindig működőképesek és rendelkezésedre állnak, az akkus elemlámpák környezetbarát megoldást jelentenek, azonban ha töltésre szorulnak, nem használhatóak.
  • Tartósság: A tartósság nem mindenkinek számít, de ez egy olyan tényező, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni egy új zseblámpa vásárlásakor. Léteznek különböző mértékben víz- és ütésálló lámpák.
  • Súly és méret: Bizonyos felhasználási területeken egyáltalán nem lényegtelen tényező sem a súly, sem a méret.

 

Az egyes elemlámpák árban, tudásban is nagy eltérést mutatnak, így annak tudatában válassz lámpát, hogy milyen célra, milyen körülmények között használnád.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.