3 millió beoltott után döntenek a nyitás következő lépéseiről

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. április 08. 13:55

Az újraindítás következő lépéseiről a kormány akkor dönt, ha a beoltottak száma eléri a 3 milliót. Ez öt-hat napon belül várható – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely online sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely szerint még ebben a hónapban 4 millió felett lesz a beoltottak száma, azoké, akik legalább az első oltásukat megkapják. Eddig 3 millió 950 ezren regisztráltak, ehhez a korábban regisztráció nélkül beoltott egészségügyi dolgozókat is hozzáadva, az már 4 millió 200 ezer ember.

A szerda esti adatok szerint 2 608 084 ember kapta meg az első oltását, 1 077 947-en pedig már a másodikat is.

A kormány az operatív törzzsel egyeztetve hetekkel ezelőtt döntött arról, hogy valamennyi, újranyitással kapcsolatos intézkedés a beoltottak számától függ – hangsúlyozta a miniszter. Az újraindítás első lépései 2,5 millió oltáshoz kötődtek, amelyekről itt írtunk.

 

Közel a 3 milliós oltottsági szint

A számítások szerint 5-6 napon belül elérjük a 3 milliós oltottság szintet, amikor a korlátozások további enyhítéséről lehet dönteni. Hangsúlyozta, az első oltás jelenti az érdemi különbséget a védettségben. Szavai szerint valószínűleg túl vagyunk a harmadik hullám csúcsán. Ha az oltási program így folytatódik, akkor Gulyás véleménye szerint áprilisban "ki lehet ülni a teraszokra".

Azt látják, hogy a védettség szempontjából nincs érdemi különbség a vakcinák között, mindegyikben meg lehet bízni, mindegyik megvéd a koronavírus kedvezőtlen hatásaitól – hangoztatta a miniszter. Kiemelte, hogy az Európai Gyógyszerügynökség szerint az AstraZeneca megbízható és hatékony, s mindenkitől azt kérte, hogy ne üljön fel a sokszor gyógyszergyárak között konfliktusokról a sajtóban megjelenő híreknek, amelyek "mögött üzleti érdekek is állnak."Azt is közölte, hogy a bértámogatás egész áprilisra jár azon üzletek és szolgáltatások számára is, amelyek április 7-én kinyithattak. Az érintetti körbe tartozó cégek – köztük a szállodák, éttermek – mostanáig 69 milliárd forint bértámogatást igényeltek. Ebből 66,5 milliárdot megítéltek a kormányhivatalok és majdnem 66 milliárd forintot már ki is fizettek.

Gulyás Gergely

Gulyás Gergely szerint áprilisban "ki lehet ülni a teraszokra"

Fotó: Földházi Árpád / kormany.hu

Támogatás a falusi vállalkozásoknak

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte, tavasszal elindul a Magyar falu program keretében egy 25 milliárd forintos keretösszegű pályázat, amelyre az 5 ezer fő alatti településeken működő, tíz fő alatti vállalkozások jelentkezhetnek. A cégenként 2 és 10 millió forint közötti támogatás akár kombinálható a már korábban bejelentett 10 millió forintos gyorskölcsönnel. A  vissza nem térítendő támogatás a megvalósuló beruházások költségének 70 százalékát fedezi majd, felhasználható bérekre, gépekre, műhelyekre, információtechnológiai fejlesztésekre, képzésekre is.

 

Később döntenek a vakcinakiváltságokról

Az online sajtótájékoztatón feltett újságírói kérdésekre adott válaszok között elhangzott, hogy a védettségi igazolvánnyal járó jogosultságokról még nem döntött a kormány, erre akkor kerül majd sor, amikor 3-4 millió beoltott lesz, de például az egyik ilyen jogosultság lehet, hogy eltörlik a karanténkötelezettséget. A betegség és a fertőzés kockázata összehasonlíthatatlanul alacsonyabb azoknál, akik be vannak oltva, ezért indokolt a különbségtétel – mondta Gulyás Gergely.A sportrendezvényeken – köztük a júniusi futball-Eb mérkőzésein – csak védettségi igazolvánnyal lehet majd részt venni. Júniusig mindenkit, aki oltást kért, be tudnak oltani – ígérte.

Szintén kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy  a SZÉP-kártyára feltöltött, felhalmozódott összegek sosem fognak lejárni. Azért döntöttek így, mert a juttatások felhasználása akadályokba ütközött. Azt remélik ugyanakkor, hogy az idei nyár már szabad lesz.