A közösségi média szerepe a desztinációk látogatottságának feltárásában

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2020. december 10. 14:40

A közösségimédia-felületek elmúlt évtizedben tapasztalt rohamos fejlődése a turizmus rendszerét is átalakította.

A Turizmus Bulletin 2020. évi különszámában megjelent „Egynapos desztinációk követése a közösségi médiában közvetített fényképeken keresztül – a Balaton-felvidék és a Dunakanyar elemzése és összehasonlítása” című tanulmányban Kádár Bálint és Gede Mátyás mutatja be a közösségi médiában közzétett fényképes tartalmakból leszűrhető információk turisztikai hasznosíthatóságát. A látogatók közösségimédia-felületeken közzétett fényképei a turisztikai magatartási mintázatok olyan lenyomatai, melyek elemzése egy adott régió láthatatlan turistáinak azonosításában, továbbá a statisztikai mutatószámok kiegészítésében is segítséget nyújthatnak. A szerzők a Balaton-felvidék és a Dunakanyar régióban vizsgálták, hogy a régió különböző településein milyen látogatóforgalom és szabadidő eltöltési szokások jellemzőek.

A Balaton-felvidéken nagyobb arányban vesznek igénybe a látogatók fizetős szolgáltatásokat

Fotó: 123rf.com

A kutatás során elsősorban a látogatók által Flickr és Instagram felületeken közzétett fényképek elhelyezkedését, sűrűségét és tartalmát vizsgálták. Az eredmények alapján a két legismertebb kiránduló desztinációkat kétharmad részben magyar látogatók keresik fel, a fővárosi lakosok aránya pedig közel 50%-os. A közösségi média tartalomelemzésével a látogatók időtöltési szokásairól is átfogóbb képet kaphatunk. Az Instagram-bejegyzések alapján a Balaton-felvidéken nagyobb arányban vesznek igénybe a látogatók fizetős szolgáltatásokat. Ebben a régióban az Instagramot használók idejük 7-17%-át gasztronómiai szolgáltatások, míg 10-16%-át speciális szabadidős szolgáltatások igénybevételével töltik – áll a tanulmányban.

A kutatás eredményeinek relevanciája továbbá annak a hangsúlyozása is, hogy a két vizsgált desztináció a világjárvány alatt a külföldi vendégforgalom leállása mellett is intenzív forgalmat realizált, versenyképessége jelentős a belföldi látogatók szemszögéből.

A teljes tanulmány letölthető IDE kattintva.