A román állam halogatja a turizmus külön támogatását

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2020. március 19. 10:11

A kormány szerdai maratoni ülésén hiába ismerte el Ludovic Orban miniszterelnök, hogy a járvány kritikus helyzetbe sodorta a turizmust és a vendéglátóipart, egyetlen, az ágazatra szabott segélycsomag sem született.

A helyi adók befizetési határidejének egy hónappal való halasztása, az adóhatósági ellenőrzések (kivéve súlyos visszaélések, csalások esetében) és végrehajtások szüneteltetése, a különböző adóbevallások leadási határidejének meghosszabbítása nem fogja enyhíteni a padlóra került turizmust.

Szakmán belüli becslések alapján, a HoReCa-szektorban dolgozó körülbelül 400 ezer alkalmazott közül 320 ezren az utcára kerülnek úgy, hogy a vendéglátóhelyekkel ellentétben a szállodákat még nem kötelezték bezárásra.

Bezárt vendéglő Aradon

Fotó: Irházi János

Egy március első felében végzett belső felmérés szerint a forgalom 80 százalékkal esett vissza és a vállalkozások 85 százaléka hamarosan lehúzza a redőnyt, elbocsátja alkalmazottait. A három milliárd eurós forgalomra becsült HoReCa szektor idén 2,4 milliárd eurós veszteségre számít Romániában.

Az egyik általános intézkedés, amely valamelyest segíthet az ágazaton is, hogy az állam két hónapig fizeti minden, a koronavírus miatt veszélyeztetett cégnél a kényszerszabadságra küldött dolgozók bérének 75%-át. Ezt külön kell majd kérvényezni, s kérdés, hogy a romániai bürokrácia útvesztőiben az elbocsátott dolgozó mikor kapja meg a jussát.

Valószínű, a kisebb szállodákat, vendéglőket üzemeltető tulajdonosok inkább felbontják a munkaszerződéseket és felfüggesztik a tevékenységet, mint hogy belevessék magukat az ügyintézésbe.

A másik szerdán hozott döntés, amely támogathatja a bajba jutott kkv-kat, hogy bizonyos feltételek mellett nemcsak fejlesztésre, de napi kiadásokra is felvehetnek kedvezményes hitelt. Az összeg 80 százalékára – kivéve a kamatot, banki költségeket – az állam vállal garanciát, a hitelkeret nem haladhatja meg a 10 millió lejt (kb. 73 millió Ft.). A futamidő beruházás esetén 120 hónap, forgótőkére viszont csupán 36 hónap.

A HoReCa ágazati szakmai szervezet szerint ezzel az állam csak adósságba nyomja az turizmust, de nem segít.

Szerintük sokkal hatékonyabb lenne például, ha időszakosan törölnék a járulékokat legalább a maximum 2000 lejes (kb. 137 ezer Ft) nettó bérplafonig, a pénzügyminisztérium napra pontosan fizetné a forgalmi adót, törölnék 2020-ra az összes idegenforgalmi adót, illetéket.

A statisztikai hivatal (INS) keddi adatai szerint 2019-ben 2,64 millió külföldi turista látogatott Romániába, ők összesen 6,89 milliárd lejt (kb. 1,3 milliárd euró) költöttek.