Gond lehet a román statisztikai intézet módszertanával

Forrás: turizmus.com

 2020. február 11. 15:19

Kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, helyesen méri-e a külföldi turisták számát a román Országos Statisztikai Intézet.

Az Országos Statisztikai Intézetnek (INS) változtatnia kellene a külföldi turistákat monitorozó rendszerén, a valóságban ugyanis sokkal nagyobb ezek száma az intézet jelentéseiben közöltnél – mondta a Transindex cikke szerint a romániai kis- és közepes vállalkozók országos szövetségének (CNIPMMR) elnöke, Florin Jianu.

Jianu szerint néhány, bárki számára elérhető adat összevetésével egyértelművé válik, hogy az INS által közölt adatok nem a valóságot tükrözik.  „Például: évente több millió külföldi turista érkezik az otopeni-i reptéren keresztül. Aztán megnézzük, mit közöl a törcsvári kastély vagy a pelesi kastély, amelyeknek több mint egymillió látogatójuk van, és ezeknek 60 százaléka külföldi. Tehát ha végzünk egy egyszerű matematikai számítást és ezeket összeadjuk, sokkal több jön ki, mint 1,7-1,8 millió, amennyire az INS teszi a külföldi turisták számát” –magyarázta.

Az egyik népszerű látványosság, a pelesi kastély

Fotó: Pixabay

A CNIPMMR elnöke szerint az is elgondolkodtató, hogy a szomszédos országok sokkal nagyobb számú külföldi turistáról számolnak be jelentéseikben.  „Az nem lehet, hogy Bulgáriába több mint 10 millió, Magyarországra 15-18 millió külföldi turista látogat el, hozzánk pedig 1,8 millió. Valami gond van tehát a mérési módszerekkel” – mondta.

Florin Jianu ugyanakkor azt javasolja az INS-nek, hogy a turisztikai ipar és a szaktárca képviselőivel közösen változtassanak a Romániába érkező külföldi turisták számát megállapító metodológián.