Attrakciókkal telik meg Sümeg püspöki palotája

Forrás: MTI

 2018. július 08. 12:35

A sümegi püspöki palota felújítási munkái a jövő nyárra fejeződnek be. A beruházás keretében kiállító- és külső tereket újítanak fel, valamint rendezvények befogadására is alkalmassá teszik a kastélyt.

Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára a beruházás alapkőletétele alkalmából tartott pénteki ünnepségen kiemelte, hogy a 2017 és 2020 között zajló Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében megvalósuló fejlesztés eredményeként élettel telnek meg a történelmi falak. A jövő nem létezhet a múlt tisztelete nélkül, a nemzeti identitás és kultúra megőrzése pedig a mai kor fontos kérdése – húzta alá.

Szavai szerint az emlékek nemcsak a múltat és a történelmet képviselik, hanem „nemzetünk lelkét is hordozzák, s a magyarság értékeit gazdagítva a nemzet valódi jelképeivé válnak”.

A palotában 1500 négyzetméternyi belső terület újul meg, rendezvények, családi programok és kiállítások kaphatnak majd helyet

 

Az államtitkár hozzátette, a Nemzeti Kastély- és Várprogramnak köszönhetően országszerte összesen 20 kastély és 19 vár, a legjelentősebb nemzeti értékek újulnak meg mintegy 50 milliárd forint értékben.

Virág Zsolt művészettörténész elmondta, hogy a sümegi palotában 1500 négyzetméternyi belső terület újul meg, rendezvények, családi programok és kiállítások kaphatnak majd helyet a kastélyban. A beruházás másfél milliárd forint uniós és mintegy 320 millió forint hazai forrásból valósul meg.   Mint megjegyezte, fizikai és szellemi megújulás is történik a palotában: megújítják az első emeleti termeket, a fogadóteret és Tágra nyílt szemmel új kiállítást is létrehoznak, amely Padányi Biró Márton püspök és Franz Anton Maulbertsch festő „sümegi kalandjait” mutatja be.

A fejlesztés révén a várral együtt a palota az idegenforgalom fellegvárává teheti Sümeget

Fotók: MTI/Varga György

A palotában megtekinthető lesz a Nyolcak gyűjteménye című állandó kiállítás is, amely a legjelentősebb magyar avantgárd művészcsoport tagjainak alkotásait mutatja be, a belső udvaron pedig rendszeres esti épületvetítési programok várják majd az érdeklődőket.

Végh László, Sümeg polgármestere úgy fogalmazott, hogy a fejlesztés révén a várral együtt a palota az idegenforgalom fellegvárává teheti Sümeget.

Kapcsolódó cikkek

Zarándokhely épül Vácon

2018. június 27.