Ausztriában példaként tekintenek a magyar NTAK-ra

Forrás: turizmus.com

 2023. június 28. 16:12

A jövő turizmusával foglalkozó Dunakavicsok turisztikai podcast legutóbbi epizódja a digitális turisztikai ökoszisztéma kérdéseivel foglalkozott behatóan; az osztrák nemzeti turisztikai szervezet, az Österreich Werbung digitalizációért és és innovációért felelős igazgatója volt a műsor vendége.

Az Oliver Csendessel készült interjúból megtudható, miért szükséges a természeti, földrajzi, szektorális és mentális határokat a digitális térben felülírni, hogyan építhető fel hatékonyan, s milyen a turizmus optimális ökoszisztémája. Kiderül továbbá, hogy az EU által szorgalmazott egységes digitális adattér (tourism data space) hol és hogyan működik már Ausztriában. Az adásban elhangzik: az osztrákok sok szempontból úttörőnek tartják a magyarországi turisztikai adatközpont (NTAK) működését, amelyből pár elemet jó gyakorlatként átvettek. Az adás vendége érdekes példákon keresztül szemlélheti, miként hasznosíthatóak a digitális térből nyert információk a buszjáratok sűrűségének optimalizációjánál, vagy pl. a sípályák energiaellátását szabályozó vízi erőművek teljesítményigényének előrejelzéséhez.

onlinevilag_123rf

A mesterséges intelligencia (MI) turizmusra való hatása is szóba került az aktuális epizódban

Fotó: 123rf.com

A mesterséges intelligencia (MI) turizmusra való hatása is szóba került az aktuális epizódban. Megnyugtató példák alapján megérthetjük, miért nem kell félni attól, hogy az MI elveszi a turizmusban dolgozók munkáját és milyen területeken lenne szüksége nemzeti határokat felülíró kooperációkra.

Az adás bevezető, illetve fennmaradó részében a műsor készítői – Nagy-Szász István szállodás szakember és Kovács Balázs nemzetközi turisztikai tanácsadó – részletes beszámolókat hoznak az elmúlt hónapban a nagyobb szakmai rendezvényeken elhangzott prezentációk és kutatások eredményeiből.

A podcast hallgatói a beszámolók alapján pl. az osztrák turizmusnapon a kiterjesztett virtuális technológia segítségével bemutatott „jövő turisztikai standján” is "látogatást” tehetnek. Az ÖRV kongresszusán hallottak alapján bemutatnak egy egyszerű magatartástudományi összefüggést, amelynek felismerésével globálisan és jelentősen csökkenteni lehetne az utazás ökológia lábnyomát és növelni az utazási kényelmet és élményt.

Az aktuális adásból megismerjük, milyen jövőképpel rendelkezik az Európai Bizottság a turisztikai ágazatról és milyen gyakorlatias eszközök és dashbord segítségével mérhető a célok teljesítése.

A friss adás meghallgatható ITT.