Az átlagosnál többet költenek a bringás turisták

Forrás: turizmus.com

 2018. november 14. 15:24

A kerékpáros turisták az átlagosnál többet költenek, a bringaversenyekről szóló tudósítások pedig hozzájárulnak az ország népszerűsítéséhez - mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója egy, a kerékpáros turizmussal foglalkozó sajtóbeszélgetésen úgy vélekedett: a magyar turizmus néhány éven belül el fogja érni az osztrák turizmus szintjét. Hozzátette: azon dolgoznak, hogy az ágazat hozzájárulása a gazdaság teljesítményéhez jelentősen emelkedjen, a GDP 16 százalékát adja majd a jelenlegi 10 helyett, és a mostani évi 30 millió vendégéjszaka 50 millióra emelkedjen 2030-ra.

A kerékpárversenyek turisztikai attrakciót jelentenek

Fotó: turizmus.com

A turizmus szerkezetében kedvezőnek nevezte, hogy 50-50 százalékát adják a belföldi és a külföldi vendégek. A zászlóshajó Budapest, az évi 30 millió vendégéjszakából 10 milliót a főváros ad, és a külföldi vendégek kétharmada érkezik ide.

Kitért arra, hogy a jelenlegi adatok alapján magántőkéből közel 3000 új szoba létesül Budapesten az épülő új hotelekben, a kormány pedig 46 milliárd forint támogatást nyújtott a vidéki szálláshelyek fejlesztésére a Kisfaludy-programban.

Guller Zoltán elmondta, hogy az MTÜ célja, hogy az ország különböző részein, elszórtan fekvő élménypontokat kerékpáros útvonalak kössék össze. Hozzátette, hogy a Magyar Kerékpáros Szövetség a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai és stratégiai partnere a kerékpáros fejlesztésekben.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) elnöke arról beszélt, hogy a kerékpárversenyek turisztikai attrakciót jelentenek, ahogy az egyéb jelentős sportrendezvények. A versenyzők, szurkolók, nézők és kísérők jól fizető vendégéjszakákat hoznak a rendező országoknak, városoknak.

Az MKSZ évente átlagosan 140 sportesemény felügyeletét látja el. A sportturizmust az átlagosnál többet költő és hosszabb ideig maradó vendég jellemzi. A szövetség arra törekszik, hogy minél több olyan versenyt szervezzen, amely jelentős vonzerőt jelent akár belföldi akár külföldi vendégeknek, ezzel a tavaszi-őszi időszakban turisztikai forgalmat hozzon - fejtette ki.

Az MKSZ 2017-ben, illetve az idei évben több alkalommal szervezett külföldi szakújságírók részére tanulmányutat, a beszámolók több százezer embert értek el Németországtól Csehországon át Törökországig.

Az egyik bringás újságíró-tanulmányút résztvevői tekerés közben

Fotó: MKSZ

A kiemelt turisztikai térségekben olyan fejlesztési programok indulnak, amelyek a kerékpározók tájékozódását, navigációját segítik négy kiemelt régióban: a Balaton, Tisza-tó, a Fertő tó és Tokaj térségében.

Elhangzott, hogy elindult egy a nagyközönség számára elérhető kerékpáros szabadidő kártya, mely szabadidős versenybiztosítást ad és számos egyéb szolgáltatással egészül ki a jövőben

Guller Zoltán közölte: az adataik szerint a kerékpáros turisták egyértelműen többet költenek, a sportversenyeik az országmárka építéséhez is hozzájárulnak.

A kormány a napokban hozott határozatot arról, hogy néhány éven belül Budapesten legyen a rajtja egy Grand Tour kerékpáros körversenynek, továbbá hogy a sportesemény első három szakasza Magyarországon kerüljön megrendezésre. Az előkészítéssel a kormány az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztost bízta meg.

Kapcsolódó cikkek

Magyarország, WOW!

2018. október 16.