Az UNWTO tagjai megszavazták Oroszország felfüggesztését

Forrás: turizmus.com

 2022. április 28. 16:04

Azonnali hatállyal felfüggesztették Oroszország tagságát a Turisztikai Világszervezetben (UNWTO), így elveszítette az ENSZ szakosított szervezetének tagjaként fennálló jogait és kiváltságait.

Az UNWTO első rendkívüli közgyűlésén, Madridban a résztvevő 99 ország megvitatta Oroszország felfüggesztését a szervezetből, ahogyan arról az UNWTO Végrehajtó Tanácsa a múlt hónapban tartott rendkívüli ülésén döntött. Az orosz delegáció nem volt hajlandó részt venni az ülésen és megvédeni álláspontját, ehelyett a vita előtt bejelentette, hogy az ország kilép az UNWTO-ból.

A közgyűlés a felfüggesztés mellett szavazott, messze meghaladva a szükséges kétharmados többséget. A döntés azonnal hatályba lépett, míg az önkéntes kilépés csak egy évvel azután történne meg, hogy a tag a megfelelő csatornákon keresztül hivatalos közleményt nyújt be.
Zurab Pololikashvili, az UNWTO főtitkára elmondta: "Az UNWTO tagjai egyértelmű üzenetet küldtek. A turizmus a béke és a nemzetközi barátság egyik pillére, és az UNWTO tagjainak kivétel nélkül fenn kell tartaniuk ezeket az értékeket, különben szembe kell nézniük a következményekkel. A rendkívüli közgyűlés döntése megmutatja, hogy Oroszország cselekedetei tarthatatlanok és ellentétesek az UNWTO és a nemzetközi kormányzás alapelveivel."

Az UNWTO alapszabályának 3. cikke szerint minden tag kötelezettséget vállal arra, hogy a turizmus fejlesztésével "hozzájárul a gazdasági fejlődéshez, a nemzetközi megértéshez, a békéhez, a jóléthez, valamint az emberi jogok egyetemes kilátásba helyezéséhez és betartásához."

unwto

Zurab Pololikashvili: "A turizmus a béke és a nemzetközi barátság egyik pillére, és az UNWTO tagjainak kivétel nélkül fenn kell tartaniuk ezeket az értékeket."

Fotó: UNWTO

Oroszország mától nem gyakorolhatja az UNWTO-tagsággal járó jogokat és kiváltságokat. Ez azt jelenti, hogy nem kaphat technikai segítséget a szervezettől, nem vehet részt az UNWTO ülésein vagy rendezvényein, nem állíthat jelölteket az UNWTO alapszabály szerinti testületeibe, nem szavazhat az UNWTO szerveinek választásain, és nem javasolhat jelöltet a főtitkári tisztségre.

A Közgyűlés első rendkívüli ülését hat tag kérésére és az UNWTO Végrehajtó Tanácsának utasítására hívták össze. Az UNWTO titkársága ezután átfogó jelentést nyújtott be a közgyűlésnek, hogy a tagállamok a szervezet alapszabályának megfelelően megalapozott döntést hozhassanak Oroszország tagságának felfüggesztésével kapcsolatban.

Az UNWTO alapszabálya kimondja, hogy bármely tagállam felfüggeszthető, ha a tagtársak kétharmada úgy véli, hogy a szervezet alapvető céljaival ellentétes politikát folytat. A tagság felfüggesztésére irányuló indítvány elfogadásához a közgyűlésen jelen lévő és szavazó rendes tagok kétharmadának többsége szükséges. A felfüggesztés ideiglenes, és csak a Közgyűlés által, ugyanezen eljárás szerint szüntethető meg.