Hogyan fejleszthetők tovább a gasztrofesztiválok?

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2020. október 15. 14:29

A gasztronómia köré épülő események népszerűsége országos és nemzetközi szinten is egyre növekszik, a rendezvények nagy száma azonban kihívásokat is tartogat – derül ki a Turizmus Bulletin 2020/3. számában megjelent tanulmányból

A negyedéves folyóiratban megjelent „A falusi gasztrofesztiválok iránti kereslet és kínálat vizsgálata dél-alföldi példák alapján” című tanulmányban Tóth Bettina, Hegedűs Gábor és Pusztai Bertalan rámutatnak a gasztrofesztiválok megújulási válságára, valamint a sikeres stratégiai tervezéshez szükséges lépésekre.

Az étkezés és italfogyasztás a turisztikai élmény egyre fontosabb alkotóelemei, esetenként már az utazás elsődleges motivációi is lehetnek. A gasztronómiai turizmus feltörekvő szerepének ellenére azonban Magyarországon jelenleg nincs olyan adatbázis, amely az összes hazai gasztroeseményt listázná, illetve a programok főbb elemeit bemutatná. Ebből kiindulva a szerzők a Dél-Alföld tervezési-statisztikai régióban vizsgálták a gasztrofesztiválok jellemzőit, az események keresleti-kínálati sajátosságait pedig kvalitatív módszerekkel mérték.

A szerzők kutatása alapján a Dél-Alföld régióban 2019-ben összesen 244 gasztronómia tematikájú rendezvény azonosítható, melyekből két esemény, a Csanádapácai Kakasfesztivált (Békés megye, Orosházi járás), valamint a Derekegyházi Palacsintafesztivál (Csongrád-Csanád megye, Szentesi járás) programkínálatát elemezték részletesebben.A vizsgált fesztiválok esetében kiderült, hogy a gasztronómiai hagyományőrzés helyett a rendezvények elsődleges funkciója inkább a társadalmi előnyök fejlesztése, a közösségépítés erősítése. Az eredmények továbbá arra is rávilágítottak, hogy a fesztiválok látogatottsága csökkenő tendenciát mutat. Ez a szerzők szerint elsősorban a rendezvények nagy számával hozható összefüggésbe, mivel az egyes települések elvonzzák egymástól a potenciális látogatókat.

A kutatás következtetései között kiemelendő, hogy a folyamatos innováció, valamint a régiós szintű együttműködések erősítésével, minden szükséges érdekcsoport bevonásával növelhető lehet a régióban szervezett gasztrofesztiválok látogatottsága, ezáltal a folyamatosan átalakuló elvárásokkal rendelkező gasztroturisták is nagyobb sikerrel válhatnak elérhetővé.

A kutatási eredmények részleteit a teljes tanulmány ismerteti, mely IDE kattintva letölthető.

(Borítókép: 123rf)