Kulináris és kerékpáros kalandozásokra hív az „Így főz a Balaton” könyv

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2021. december 02. 10:58

Művészi fotókkal és színes ismertetőkkel inspirál felfedezésre a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA), valamint az Így főznek / How to cook sorozat kiadójának együttműködésében megjelent, Így főz a Balaton című könyv. Interjú.

Babik Edittel, az MTSZA főtitkárával, a kiadvány társszerkesztőjével beszélgettünk a könyv megjelenésének apropóján.

Az Így főz a Balaton a gasztronómiai könyvek tematikáján messze túlmutató, sokszínű kiadvány. Milyen céllal született meg?

A How to cook 20 éve tematikus gasztronómiai könyvek kiadásával foglalkozik. Olyan könyvet szerettünk volna létrehozni velük együttműködve, mely a Balaton gasztronómiai értékeit autentikus természeti környezetben és a térség felvirágoztatásán munkálkodó alkotó szellemű vállalkozókkal együtt mutatja be.

Alkotó szellemű vállalkozókat mutat be a kötet

Fotó: MTSZA / Fraunholcz Attila

Fontos célunk volt az olvasók aktivizálása is, hogy a lapozgatás közben kapjanak kedvet az elinduláshoz. A térség vonzerői optimálisan kerékpárral járhatók be, az autónál lassabban, a gyaloglásnál gyorsabban.

Azt szeretnénk elérni, hogy a könyv átlapozása után az olvasók foglaljanak asztalt maguknak, pattanjanak kerékpárra és ismerjék meg mindazokat a regionális értékeket, melyeket a könyv oldalain láthattak.

A körülmények nem voltak ideálisak a kiadvány készítéséhez, mert az ötlet megszületése után, a 2020. őszi lezárások idején kezdtük, és a nyári csúcsszezonban, kiemelkedő látogatói számok mellett fejeztük be. Ugyanakkor a fogadtatására valószínűleg pozitívan hat, hogy a pandémia hatására az elmúlt 1,5 évben kiegyensúlyozottabbá vált a forgalom a tó körül, és azok a magasabb költésű turisták is nagyobb számban voltak jelen, akik más körülmények között külföldre utaznak, most azonban itthon örültek a színvonalas szolgáltatásoknak.

 

Milyen tematika mentén épül fel a kötet?

A balatoni régióban kilenc körzetet mutatunk be, az északi partról indulva, az óra járásával megegyezően. Minden fejezetet az adott körzet rövid ismertetőjével kezdődik.

A szöveges tartalom mellé olyan attraktív, inspiratív fotókat választottunk, melyek új szemszögből mutatják meg a látványosságokat, és a későbbi, személyes látogatáshoz is hozzátesznek.

Művészi fotók mutatják be a térség látnivalóit

Fotó: MTSZA / Fraunholcz Attila

Ezt követi az éttermek és néhány cukrászda bemutatása a tulajdonosokkal, üzemeltetőkkel, séfekkel készített, személyes hangvételű interjúkkal. Fontosnak éreztük ugyanis, hogy az olvasók előtt megjelenjen az az arc, az a tekintet vagy az a mosoly, ami a helyszínen fogadja majd őket, és megismertessük az adott étteremre jellemző filozófiát. A konyhában dolgozó személyek mellett fotókon bemutatjuk a helyi beszállítókat is, hiszen a finom ételekhez jó minőségű alapanyagokra és zamatos borokra van szükség. Végül recepteket közlünk, hogy az út során megismert fogások otthon is elkészíthetők legyenek.

 

Mit érdemes tudni az egyes körzetekhez kidolgozott kerékpáros útvonalakról?

A kerékpáros túraajánlatokat úgy állítottuk össze, hogy könnyen teljesíthetőek legyenek, ugyanakkor a parttól eltávolodva, a Balatonbike365 útvonalhálózaton haladva, a jól ismert balatoni bringakörön túl, a kevéssé ismert szakaszokhoz és látnivalókhoz is elvezessenek. Az útvonalak QR-kódok segítségével digitális tartalomként is letölthetők, ami a helyszínek körbejárása közben praktikus segítség lehet.

A kötetben ajánlott kerékpártúra-útvonalak is szerepelnek

Fotó: MTSZA / Fraunholcz Attila

Mi alapján válogatták ki a könyvben szereplő 18 éttermet és 4 cukrászdát?

A válogatásban gasztronómiai szakértőnk, Csapody Balázs volt a segítségünkre, aki a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, és az MTSZA kurátora. A népszerű és ikonikus egységek között a hagyományos ételeket preferáló, és az új ízeket behozó éttermek egyaránt szerepelnek. Elsősorban az volt a szempont, hogy egész évben nyitva tartó, helyi alapanyagokat előnyben részesítő, karakteres éttermeket keressünk, melyek tulajdonosai maguk is a Balaton szerelmesei. A könyv korlátozott terjedelme sajnos nem tette lehetővé a teljes körű bemutatást sem az éttermek, sem a turisztikai látnivalók tekintetében.

 

Milyen olvasóközönséget céloznak meg a kiadvánnyal, és hol fogják terjeszteni?

A könyv több mint 200 oldalas, és két nyelven, magyarul és angolul mutatja be a Balaton gasztronómiai helyszíneit, valamint a környéküket. Nagyközönségi értékesítést tervezünk, a kötet megtalálható a könyvesboltokban. Jó szívvel ajánlom családtagok, barátok vagy üzleti partnerek megajándékozására is.

Kapcsolódó cikkek

Így főz a Balaton

2021. november 25.