Kiáltvány az európai turizmus megmentéséért

Forrás: turizmus.com

 2020. október 21. 12:29

A turizmusnak helyet kell kapnia az európai nemzeti helyreállítási és ellenálló-képességi tervekben – hívják fel a figyelmet a legfrissebb, immár 3. Turisztikai Kiáltvány készítői.

Október 12-én megbeszélést tartottak az Európai Bizottság, az Európai Turisztikai Kiáltvány Szövetség (Tourism Manifesto) és az európai nemzetállamok képviselői a turizmus holnapjáról és a 2050-ig tartó hosszú távú fejlődés kilátásairól. Ennek nyomán született meg az a kiáltvány, amelyet a Tourism Manifesto egyik tagja, az Európai Utazási Irodai Szövetségek Szervezete (ECTAA) is aláírt. A kiáltvány fordítását az ECTTA magyarországi tagszervezete, a MUISZ juttatta el szerkesztőségünk részére.

 

Turisztikai Kiáltvány

A turizmusnak helyet kell kapnia a nemzeti helyreállítási és ellenálló-képességi tervekben!

Ha nincs benne a tervben, nincs benne a költségvetésben sem: az Európai Turisztikai Kiáltvány Szövetség, az európai utazási és turisztikai szektor hangja arra ösztönzi az Európai Unió tagállamait, hogy a turizmust tegyék nemzeti helyreállítási terveik stratégiai elemévé annak érdekében, hogy kihasználhassák az ágazatban rejlő lehetőségeket a munkahelyteremtés és a növekedés érdekében, valamint a zöld és digitális átmenet előnyeinek kiaknázásában.

Az Európai Bizottság „Európa lehetősége: Javítás és felkészülés a következő generációra" című közleménye szerint az utazás és a turizmus az egyik leginkább érintett ökoszisztéma a COVID-19 által, amely most 161 milliárd euró értékű beruházást igényel a válság előtti szintre való visszatéréshez.

Az új Helyreállítási és Ellenálló-képességi Eszköz, amelyet a Bizottság az EU-nak a járvány utáni újjáépítés elősegítésére javasolt, soha nem látott lehetőséget kínál a turizmus támogatására és annak biztosítására, hogy az ágazat elősegíthesse a digitális és a zöld átmenetek előmozdítását, és ezáltal erősíthesse mind a gazdasági, mind a társadalmi ellenálló-képességet.

A Helyreállítási és Ellenálló-képességi Eszköz célja, hogy nagyszabású pénzügyi támogatást nyújtson a tagállamok által végrehajtott reformokhoz és beruházásokhoz, enyhítse a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi hatásait, fenntarthatóbbá és ellenállóbbá téve az EU gazdaságait.

Ennek a soha nem látott finanszírozási lehetőségnek a kihasználása érdekében a tagállamoknak 2020. október 15-től 2021 áprilisáig be kell nyújtaniuk a Bizottsághoz helyreállítási és ellenálló-képességi terveik vázlatát, amelyek a két stratégiai célkitűzéssel: a digitalizációval és a fenntarthatósággal összhangban felvázolják a nemzeti beruházási és reformprogramokat.

A turizmust szilárdan be kell építeni a helyreállítási és rugalmassági tervekbe. Eközben az ágazatnak folyamatos támogatásra van szüksége a túléléshez, és segítséget kell kapnia a helyreállításhoz.

A turizmust a mikro- és kkv-vállalatok dominálják, s ezek együttese biztosítja Európa, mint úti cél megkülönböztetett helyzetét és vonzerejét.

A kisebb vállalkozások mindig gyorsabban építik vissza a gazdaságba a foglalkoztatást, mint a nagyobb vállalatok: a rövid távú finanszírozáshoz való hozzáférés így hosszú távú munkahelyteremtést jelent.

Az ágazat az EU GDP-jének 9,5% -át adja, 22,6 millió embernek ad munkát, és közvetlen hatással van a közlekedésre, a kiskereskedelemre, az élelmiszeriparra és a gazdaság egészére.

Az UNWTO szerint Európában 66% -kal csökkent a turisták érkezése 2020 első felében, és a WTTC becslései szerint a régió 29,5 millió utazási és turisztikai munkahely elvesztésével (ez a 2019-es állomány 80%-a) és az utazási és turisztikai GDP 1 442 milliárd eurós veszteségével járhat a COVID-19 miatt (ez is 80%-nyi veszteség).

Az európai gazdaság és a társadalmi jólét egyértelműen veszélyben van, ha nem teszünk sürgős intézkedéseket az utazási és turisztikai szektor fellendülésének felépítésére és finanszírozására: a turizmus által generált 1 euró értékű hozzáadott érték további 56 százalékos közvetett hatással jár egyéb iparágakra. Az idegenforgalomba történő befektetés hosszú távú előnyökkel jár a közösségek, a látogatók és az üzleti élet számára egész Európában.

Megfelelő támogatással ugyanakkor a turizmus a fenntartható fejlődés egyik leghatékonyabb motorja lehet: minden területen és demográfiai rétegben segíti a foglalkoztatást, hozzájárul a jóléthez és bevételt hoz a közösségi identitás, kultúra és örökség megőrzéséhez. Ez az egyik legjobb exportbevételi forrásunk is.

A turizmus hosszú értéklánca több alágazatot érint. Az egészséges utazási és turisztikai ökoszisztéma elősegítheti a Helyreállítási és Ellenálló-képességi Eszköz mind a négy általános céljának elérését: elősegíti az EU gazdasági, társadalmi és területi kohézióját, erősíti az Unió ellenálló képességét, enyhíti a válság hatásait, és támogatja a zöld és digitális átmeneteket.

Ezért elengedhetetlen, hogy az utazási és turisztikai ökoszisztémára gyakorolt hatás értékelési kritériuma legyen a helyreállítási és ellenálló-képességi tervek minden fő elemének. Az intelligens beruházások multiplikátor hatása, amely a turizmus számára is előnyös, rendkívül jelentős.

Az Európai Turisztikai Kiáltvány Szövetség kész segíteni a tagállamokat helyreállítási terveik kidolgozásában annak biztosítása érdekében, hogy a javasolt reformok és beruházások olyan kedvező környezetet teremtsenek, amelyben a turizmus fenntartható és ellenálló módon fejlődhet és továbbra is munkahelyeket teremthet, elősegítve a kohéziót, és a COVID-19 járvány negatív társadalmi és gazdasági következményeinek fenntartható helyreállításához vezető úton halad.

Az Európai Turisztikai Kiáltvány Szövetség 2015-ben jött létre. Több mint 60 európai szervezetet és magáncéget tömörít, ezzel felöleli a teljes turisztikai értékláncot. A szövetség felhívja az Európai Unió figyelmét, hogy a prioritások meghatározásakor tegyen lépéseket a turisztikai szektor megsegítése érdekében.

További információ: tourismmanifesto.eu