Megalakult a Nemzeti Vallásturizmus Tanács

Forrás: turizmus.com/MTI

 2021. december 01. 19:33

December 1-jén a budavári Karmelita Kolostor rendezvénytermében ünnepélyes keretek közt megalakult a Nemzeti Vallásturizmus Tanács, melynek feladata, hogy a turizmus és az egyház közötti együttműködési lehetőségeket feltárja és fejlessze.

Az ünnepi alakulóülésen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes rámutatott: Magyarország legfontosabb turisztikai attrakciói vallási jellegűek, a Szent István-bazilikától kezdve a Debreceni Református Nagytemplomon és a máriapócsi kegyhelyen keresztül a Dohány utcai zsinagógáig. Ezek a helyek – felekezeti hovatartozástól függetlenül – a magyar örökség meghatározó részei.

A kormány, a történelmi egyházak és a Magyar Turisztikai Ügynökség összefogásával megalakuló Nemzeti Vallásturizmus Tanács célja, hogy egyrészt a magyarországi, a világon is egyedülálló vallási turisztikai kincseket „be tudjuk mutatni az egész világnak”, másrészt ezeket a helyeket „kamatoztassuk az egyházaink és az egész magyar társadalom javára” az állam segítségével és professzionális turisztikai szervezéssel – fűzte hozzá Semjén Zsolt, aki úgy véli, a vallási turizmus az ember teljes antropológiai valóját megszólítja, testi, szellemi és lelki összetettségében.

A felszólalók között a Magyar Turisztikai Ügynökség képviseletében Szontágh Szabolcs vallási turizmus programigazgató, a Nemzeti Vallásturizmus Tanács főtitkára rövid előadásban felvázolta a Nemzeti Vallásturizmus Intézkedési Tervet, valamint a testület előtt álló feladatokat. Mint rámutatott, a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 továbbfejlesztett változatában, a Turizmus 2.0-ban ágazati pillérként szerepel a vallásturizmus. Az egyházi értékkincseink éppúgy tudnak élményeket nyújtani az átlagos utazónak, ahogy más attrakciók – emelte ki. Közel négyezer egyházi értékkinccsel rendelkezik Magyarország, ezek közül az úgynevezett „zászlóshajók” – mint például a Mátyás-templom vagy a Szent István-bazilika – jelenleg is nagyon magas látogatószámot fogadnak.

Mellettük vannak az úgynevezett „értékkincsbővítők”, amelyek jól működnek ugyan, de azért érdemes rájuk irányítani az emberek figyelmét. A harmadik kategóriába pedig az „értékkincs-kiegészítők” tartoznak, azok a helyek, ahová „oda kell vezetni” az utazókat.

Elmondta azt is, hogy jövő év elején megalakítják a vallásturisztikai fórumot, ahol a vallási turizmus egyházi és világi szereplői szélesebb körben találkozhatnak és egyeztethetnek egymással.

A vallásturisztikai terv öt nagy stratégiai feladata a népszerűsítés bel- és külföldön, az alapfeltételek biztosítása, élmények szervezése, szervezeti feltételek biztosítása és a nemzetközi események kiaknázása – ismertette Szontágh Szabolcs.

A színpadon a frissen alakult Nemzeti Vallásturizmus Tanács tagjai

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

„A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 ágazati programjaként 2020-ban került sor a Nemzeti Vallásturizmus Intézkedési Terv (NVIT) kialakítására. Az NVIT által kitűzött célok szerint a vallásturizmusnak 2030-ra a hazai turizmus kiemelten hangsúlyos elemévé kell válnia, továbbá kiemelten fontos, hogy hazánk vallási értékkincsét az országon kívül is megismerjék, Magyarország méltó helyen szerepeljen a vallásturisztikai desztinációk között” – fogalmaz közleményében az újonnan alakult Nemzeti Vallásturizmus Tanács.

A testület fotón szereplő tagjai:

  • Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes (j4),
  • Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke (j5),
  • Süllei László, a Budavári Nagyboldogasszony plébánia plébánosa, az Esztergom-Budapesti főegyházmegye érseki általános helynöke (j6),
  • Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke (j7),
  • Kocsis Fülöp, a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház metropolitája, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája (b3),
  • Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke (b2),
  • Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, az Óbudai Zsinagóga rabbija (b),
  • Udvardy György veszprémi érsek (j3),
  • Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója (j2)
  • Szontágh Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség vallási turizmus programigazgatója, a Nemzeti Vallásturizmus Tanács főtitkára (j)