Megszűnik a várakozás az országhatárokon

Forrás: MTI

 2017. május 09. 19:28

A közelgő utazási szezonra tekintettel a kormány ideiglenesen felfüggeszti a szisztematikus határellenőrzésről szóló uniós rendelet alkalmazását, amelyet április elején vezettek be.

Az intézkedés miatt többórás várakozás alakult ki egyes határszakaszokon, és félő, hogy a nyári időszakban a várakozás ideje megsokszorozódhat – nyilatkozta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A kormány ezért szükségesnek látja a szisztematikus határellenőrzés ideiglenes felfüggesztését – az erről szóló kormányhatározat hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben –, helyette célzott határellenőrzést vezet be. Hozzátette: Magyarországnak kezdettől voltak fenntartásai a jogszabállyal, a gyakorlati működésével kapcsolatban, és az elmúlt heteket tesztüzemnek tekintette.

Az Európai Unió Tanácsa április elejétől vezette be a kötelező szisztematikus határellenőrzést, amelynek értelmében minden uniós és harmadik országbeli állampolgárt kötelezően ellenőrizni kell a schengeni határokon való ki- és belépésnél. A határozatban az is szerepel, hogy a tagállamok számára engedélyezni kell, hogy ne végezzék el a szisztematikus ellenőrzéseket, ha kockázatelemzéssel alá tudják támasztani, hogy az ellenőrzés könnyítése nem okozna biztonsági kockázatot.