Országkép és turizmusbiztonsággal kapcsolatos attitűdök

Forrás: turizmus.com

 2020. február 20. 11:16

A Turizmus Bulletin legutóbbi számában megjelent tanulmány célja annak bemutatása, hogy a biztonságérzettel kapcsolatos prekoncepciók és tapasztalatok miként alakultak a hazai rendezvények résztvevőinek körében.

A turizmus rendszerében minden biztonságot befolyásoló tényező hat az utazási döntésre is, így egy-egy desztináció meghatározó elemei a prekoncepció és a tapasztalat – kezdődik Rácz Attila tanulmánya.

Az elmúlt évek során Európában elkövetett terrorcselekmények kapcsán arra lehetett számítani, hogy a turizmus radikális visszaesést mutat majd az öreg kontinensen, főleg azokban az országokban és városokban, ahol ilyen jellegű események történtek.

 

A bekövetkezett biztonságpolitikai változások nemcsak a turizmusban dolgozó szakembereket és az utazni vágyókat, hanem a rendfenntartó erőket is új kihívások elé állították és állítják ma is.


Napjainkban a bizalom az egyik legfontosabb tényező, akár egy ország közbiztonságáról, akár egy szolgáltatásról legyen szó. Ahhoz, hogy egy turisztikai szolgáltatóról pozitív kép és az ezzel járó jó biztonságérzet alakuljon ki, ahhoz a térségnek, a fogadó országnak is garantálnia kell a teljes körű biztonságot a társadalom, a környezet, a politika és a gazdaság számos szegmesében az érkezéstől a távozásig.2018-as adatok alapján Magyarország a legtöbb európai országgal együtt  több kockázati tényező – közlekedésbiztonság, élelmiszerbiztonság, a programok, attrakciók és szolgáltatások biztonsága, valamint a társadalmi stabilitás – tekintetében az alacsony veszélyességi kategóriában helyezkedik el.

Magyarország méltó versenytársa a többi európai országnak a kulturális örökség, a gasztronómia és a fesztiválturizmus terén

Fotó: 123rf.com

A tanulmány eredményei szerint Magyarország a fesztiválok, a biztonság, az ár és a természet említése esetén listavezető az országok között.

A teljes tanulmány letölthető IDE kattintva.