Turisztikai projektmenedzserek képzése első kézből

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. január 25. 18:11

Végzett a győri Széchenyi István Egyetem által, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány támogatásával indított turisztikai projektmenedzser képzés első évfolyama. A szervezőkkel és a hallgatókkal beszélgettünk a tapasztalataikról. A következő képzésre január 31-ig lehet jelentkezni.

Happ Éva, a Széchenyi István Egyetem Turizmus tanszékének vezetője és a turisztikai projektmenedzser képzés szakfelelőse elmondta, hogy a kurzust 2020. februárban indították először, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal (MTSZA) közösen, Budapesten.

Az alapítvány a képzés második félévének költségeit átvállalta a hallgatóktól, így nekik csak egy félév díját kell kifizetniük. „A célunk az volt, hogy a különböző európai uniós, illetve hazai projektekhez segítséget nyújtsunk, és olyan projektmenedzsereket képezzünk, akik a turizmus területét jól ismerik.”

A résztvevők alapképzettségüktől függően kétféle végzettséget kaphatnak. Akik gazdasági területen szerezték meg az alapdiplomájukat, azok turisztikai projektmenedzser szakközgazdász, a más képzési területről érkezők pedig turisztikai projektmenedzser tanácsadó képesítést szerezhetnek.

Happ Éva kiemelte, fontos, hogy a képzés során a hallgatók új ismeretekkel gazdagodjanak mind a projektmenedzsment, mind a turizmus területén. Ezért tanulnak a turizmus alapjairól, a turisztikai trendekről, és megismerkednek a desztinációmenedzsmenttel, a projektmenedzsment területén pedig jogi és pénzügyi ismeretekkel bővíthetik eszköztárukat. Az órákat az egyetem tanárai mellett a Magyar Turisztikai Ügynökség és az MTSZA által meghívott gyakorlati szakemberek tartják.

„A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány 2017-es indulásakor felismerte, hogy többek között szakmai szolgáltatásokkal tudja segíteni a turisztikai szektorban dolgozókat – ezt már Princzinger Péter, az MTSZA kuratóriumának elnöke nyilatkozta szerkesztőségünknek. – Az egyik ilyen terület a különböző továbbképzések, átképzések és az ezekhez való hozzáférés támogatása. A turizmusban dolgozókat olyan szakképzési lehetőségekkel igyekszünk segíteni, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy saját munkakörükben elmélyítsék a tudásukat, vagy pályát módosíthassanak az ágazaton belül.”

sze_projektmenedzser

A első évfolyamon 16 szakember végzett, akik a 2021-27-es projektidőszakban már bevethetők lesznek

Fotó: turizmus.com

Az alapítvány elnöke hangsúlyozta, hogy mivel a 2014–2020-as EU-s fejlesztési ciklus végén járunk, és hamarosan indulnak a 2021–2027-es projektek is, így biztosan szükség lesz turisztikai projektmenedzser képzés nyújtotta tudásra. „Akik itt végeztek, azok nyugodtan bevethetők akár egy helyi turisztikai fejlesztésbe, akár a térségi szintű tervezőmunkába. De többen bizonyították hogy akár az országos szintű turizmusfejlesztésben is megállják majd a helyüket” – tette hozzá.

A képzésen végzettek mondták

Szerkesztőségünk több, most végzett hallgatót is megkérdezett a tapasztalatairól.

Egyikük, Fehérvári Krisztina a képzés fontos pontjaként említette, hogy betekinthettek a hazai turizmus irányításába, ízelítőt kaptak a legfrissebb tanulmányokból, stratégiai szemléletekből, amit a későbbiekben bármikor hasznosítani tudnak majd.

Leé Dóra szerint a képzés ereje abban rejlik, hogy a sokszínű társaságban jó barátságokat és szakmai kapcsolatokat köthettek, így a többiek tapasztalataiból, tudásából is meríthetnek a későbbiekben.

Gulyás Lenke úgy vágott bele a kurzusba – talán egyedüliként a csoportban –, hogy nem volt turisztikai háttere. Célja a régiójában rejlő turisztikai lehetőségeket feltárása. A képzés fő húzóerejének azt tartja, hogy a hallgatók az ágazatban aktívan dolgozó szakemberektől, első kézből kaphatnak hiteles információkat.

Az első évfolyamon 16 szakember végzett január végén. A szakfelelős szerint sikeresen zárult a kurzus, így mindenképp szeretnék folytatni a képzést. 2021 februárjában indul a következő évfolyam, ismét a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal karöltve, Budapesten. A jelentkezési határidő január 31.

A képzés részleteiről, illetve a jelentkezés módjáról az alábbi linken található bővebb információ.