Januárban indul Pécs legimpozánsabb szállodájának teljes átépítése

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 24. 12:43

Januárban kezdik Pécs legimpozánsabb és legnagyobb kapacitású szállodájának, a Palatinus Grand Hotelnek a felújítását. A munkálatok megkezdésével párhuzamosan – bő 2,5 éves kivitelezést követően – megnyitják a Palatinus Boutique Hotelt.

Negyven éve nem volt akkora volumenű építkezés a pécsi szállodában, mint amekkora 2023 januárjában kezdődik majd. A felújítást követően a szálloda 4 csillagos lesz, valamint az újranyitást követően számos új, egyedi helyszínnel is bővül majd. Czéh-Tóth Márk, a Hotel Palatinus Kft. ügyvezetője a lap kérdésére elmondta, hogy a felújítás végén egy teljesen új infrastruktúrával rendelkező, ugyanakkor a múltjához hű szálloda várja majd a vendégeket – írja a Pécs Aktuál.

Az épület felújítása, átalakítása és bővítése mintegy 5,8 milliárd forintba kerül, amihez közel 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a beruházó cég a Magyar Turisztikai Ügynökség által, a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció keretében meghirdetett „Nagy kapacitású meglévő szállodák fejlesztése és új szállodák létesítése” című pályázaton még 2020-ban. A projekt bő kétéves előkészítést és tervezést követően idén ősszel a megvalósítás szakaszába lépett, a tényleges bontási, építési munka 2023 januárjában kezdődhet el és egészen 2025-ig tart majd, amikor az újranyitást tervezik.

A szálloda utolsó átfogó felújítása és korszerűsítése csaknem 40 éve, az 1980-as évek közepén történt, akkor nyerte el mostani formáját. Korábbi tulajdonosa, a Danubius Zrt. gondos üzemelése alatt nem volt szükség nagyobb felújításokra, "holott egy ekkora méretű és funkciójú létesítmény nagyfelújítása alapesetben 20-25 évente esedékessé válik" – mondta az ügyvezető.

A százéves épület gyönyörű szecessziós stílusjegyeit megtartva születik újjá

Fotó: Palatinus Grand Hotel

Mostanra azonban esedékessé vált a felújítás, hiszen 2021-ben 12 831 vendég összesen 25 793 vendégéjszakát töltött el a szálláshelyen (annak ellenére, hogy az első hónapokban csak üzleti vendégeket fogadhattak), az idei évben közel 20 ezer vendég is megfordulhat a szállodában és a vendégéjszakák száma megközelítheti a 40 ezret.A Grand Hotel felújításának megkezdésével párhuzamosan – bő 2,5 éves kivitelezést követően – a Király u. 3. szám alatt megnyitják a Palatinus Boutique Hotelt, ahol vadonatúj, 29 szobával, 4 csillagos minősítéssel várják a vendégeket.

Korábbi tájékoztatás szerint a két szálláshelyen a tervek szerint összesen 120 vendégszoba és 400 fős nagyrendezvények fogadására alkalmas infrastruktúra létesül.