Szállodafejlesztések vidéken: terjeszkednek a nemzetközi márkák

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 24. 14:09

Debrecen, Tokaj és a Balaton környéke több frissen átadott vagy átadáshoz közeledő, nagy volumenű projekttel büszkélkedik, de az ország többi részén is sok, önmagában álló, pontszerű szállodaberuházást találunk. A nemzetközi márkák vidéken tovább terjeszkednek.

„Budapesthez hasonlóan vidéken is jelentős kínálatfejlesztés zajlik. Dinamikusan nő a szobaszám, és ezzel párhuzamosan, az új, nemzetközi márkák piacra lépésével, minőségi fejlődés is zajlik" – jellemezte a hazai szállodaberuházási piacot Szauter István, a Frivex Consulting ügyvezetője, az Accor fejlesztési konzulense. A branded szállodák megjelenése a szakember szerint, óriási jelentőségű és számos addicionális lehetőséget rejt. Az érintett települések „új térképre" kerülnek fel általuk, hiszen az ismert márkák az üzleti és a leisure szegmens számára egyaránt új kínálatot és minőségi garanciát jelentenek.

Az Accor áprilisban Tokajban nyitotta meg negyedik hazai Mercure hotelét. Tokaj azonban hamarosan még egy branded szállodával büszkélkedhet, a 100 szobás, ötcsillagos Minaro MGallery Hotel, szintén az Accor kötelékében, legkésőbb október elsejétől fogad vendégeket.„A két márka nem lesz konkurenciája egymásnak, épp ellenkezőleg, egymást és a desztinációt is erősítve növelik és színesítik a kínálatot" – magyarázta a szakember. Előnyös, hogy nem ugyanazt a közönséget szólítják meg: a Mercure Tokaj központi elhelyezkedésű, üde, trendi belsőépítészettel rendelkező szálloda, gazdag gasztronómiai kínálattal a midscale kategóriában, az MGallery pedig a nagyobb intimitásra, széles wellnesskínálatra, különleges rendezvényhelyszínre és ötcsillagos élményre vágyók választása.

A már említett térképre a Mercure Debrecen augusztusi megnyitásával Debrecen is felkerül. Ahogy a szakember rámutatott, második legnagyobb városunk több szempontból rég megérett egy nemzetközi szállodamárka fogadására: határokon átnyúló vonzáskörzetű régiós központ, a legnagyobb vidéki egyetemmel és nemzetközi repülőtérrel rendelkezik, kitüntetett szerepe van a magyar gazdasági, tudományos és kulturális életben, rengeteg egyedi attrakciót biztosít a turisták számára. Mindezek miatt egy másik, folyamatban lévő szállodafejlesztésnél is felmerült egy a nemzetközi márkához való csatlakozás lehetősége.„Jól látható, hogy a korábban egységes szerkezetű hotelvilág felbomlása, a tulajdonlás és az üzemeltetés szétválásának folyamata Budapest után vidéken is megkezdődött. Ebben a felállásban az üzemeltetőknek nem csak a vendégek, hanem a tulajdonosok elégedettségére, a bevétel és profittermelésre is fokozottan figyelniük kell" – hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, hogy amíg Budapesten a MICE szegmensben a fejlesztőknek nem kell kapkodniuk a nyitásokkal, vidéken érdemes sietni, hiszen óriási kereslet van jelenleg a piacon.

 

Fókuszban a költséghatékonyság

A vidéki beruházási piacot elsősorban a pályázati források hozták és hozzák mozgásba – erősítette meg szerkesztőségünk elgondolását Hegedűs Attila, a Dentons Europe Consulting Ingatlan és Turizmus Tanácsadó Kft ügyvezetője. Miközben van néhány, kizárólag saját tőkéből megvalósított projekt látókörükben, a szakember szerint vidéken nagyon kevesen vágtak neki támogatás nélkül a fejlesztésnek. Támogatással könnyebb jó pályát befutni, kisebb a hitelnyomás – ez a jelenség a motorja a vidéki fejlesztéseknek 2000 óta.Pályázati források ide vagy oda, az exponenciálisan elszálló kivitelezési költségek mindenütt lassítják a projektek befejezését. A helyzetet leginkább a „ki csúszik nagyobbat" kérdéssel lehet leírni.

A meredeken növekvő építőipari költségek miatt gyakran válik szükségessé a beruházások újratervezése, ez sok esetben járhat a műszaki-szakmai tartalom csökkentésével, és esetenként a minőség romlásához is vezet. A kiadások kordában tartása miatt szintén fontos szempont az energiahatékonyság irányába való elmozdulás, az alternatív energiák felhasználása.

Szintén a költségek drasztikus emelkedése miatt kerül előtérbe az azokat folyamatosan górcső alatt tartó, a beszerzőkkel és alvállalkozókkal kapcsolatban lévő projektfejlesztési szakemberek, szakmai és műszaki projekt menedzserek szerepe.

 

Rangjához illő szálláskínálat épül Debrecenben

A kivitelezés alatt álló szálláshelyek számában a hazai települések közül egyértelműen Debrecen vezet, ahol néhány éven belül több száz szállodai szobával bővül a kínálat.

Az egyik legnagyobb újdonság kétségkívül az első nemzetközi márka már említett megjelenése: a Mercure Debrecen augusztus 15-től fogadhat vendégeket.

Mercure Debrecen

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Az elegáns szálloda négy emeleten 135 világos, tágas szobát és 20, hosszú távú tartózkodásra is kényelmes apartmant kínál, melyek már foglalhatóak. Az Accor a hotelmanagement szolgáltatások nyújtására vonatkozó tanácsadási szerződést kötött a tulajdonossal. A városközpont egyik csendes utcájában helyet kapó épületben a Winestone Étterem és Bár nyújt gasztronómiai élményeket, fitnesz-szolgáltatásokat is igénybe vehetnek a vendégek. A rendezvények megtartásához 2 konferencia terem nyújt lehetőséget, melyek 5 részre szekcionálhatók, maximum 120 fős kapacitással és cateringszolgáltatásokkal.

Egy másik debreceni fejlesztés keretében a Református Kollégium szomszédságában 101 szobás, négycsillagos szálloda épül. A korszerű és energiatakarékos technológiát alkalmazó Smart Life Hotel építése a Kisfaludy Program közel 3 milliárd 658 millió forintos támogatásával valósul meg várhatóan 2023-ra.

Szintén négycsillagos lesz az Aquaticum Debrecen Kft. új szállodája. A 151 szobás, wellnessrészleggel, konferenciatermekkel és mélygarázzsal rendelkező Hotel Aquaticum Infinityt a strand és az élményfürdő közötti területen, a Kisfaludy Programból kapott, közel 4,4 milliárd forintos támogatás segítségével építik majd fel két ütemben.

A beruházás megvalósítását ugyanakkor egy júliusi közlemény értelmében elhalasztják: "A növekvő építőanyagárak, valamint a kivitelezés kapcsolódó költségeinek változása révén a beruházás forrásigénye az előzetes kalkulációhoz és az elfogadott tervekhez képest drasztikusan megemelkedett. Ennek következtében az Aquaticum Debrecen Kft. a tulajdonos Debreceni Vagyonkezelő Zrt. jóváhagyása mellett a beruházás későbbi időpontra történő elhalasztása mellett döntött" – írta a beruházó.

Hotel Aquaticum Infinity Debrecen

Fotó: Hotel Aquaticum

Saját beruházásként épül a belvároshoz közel a Mester Residence Hotel, a háromszintes épületben húsz tágas és otthonos apartmant alakítanak ki. Elsősorban szintén a hosszú távra érkező üzletembereket célozza meg a belvárosi, húsz szobával rendelkező Farkas Residence, de a Debrecen-Józsán épülő, 46 szobás Stay Apartman Hotelt is hasonló vendégkörre alapozva fejlesztik.

A Debreceni Egyetem négycsillagos, vagy négycsillag superior kategóriájú oktatóhotel építését tervezi a Nagyerdőn. Az UniGreen Hotel a tervek szerint egyebek mellett étteremmel, főző- és tankonyhával, konferenciateremmel és szekciótermekkel is rendelkezik majd, legfelső szintjére wellnessrészleg kerülhet.

A patinás Aranybika szállót a Mathias Corvinus Collegium vásárolta meg és újítja fel, az épület tehetséggondozási és oktatási programjaik debreceni központja lesz. A szecessziós épületet a felújítást követően ismét szálláshelyként kívánják működtetni.

A májusban átadott Párizs Garden Hotel már fogadja a vendégeket. A 65 színvonalas apartman lakói a wellnessrészleg és a szauna mellett a takarítószolgálat szolgáltatásait is igénybe vehetik.

A térség más városaiban, Nyíregyházán és Miskolcon is jelentős, néhány éven belül realizálódó fejlesztések vannak előkészítés alatt.

 

Két szállodával gazdagodik Tokaj

Ahogy korábban utaltunk rá, Tokaj két új branded szállodával gazdagodik. Az első vidéki Mercure szálloda, a Mercure Tokaj Center április 10-én nyitott meg a nagyközönség számára.

Mercure Tokaj Center

Fotó: Accor

A régi épület teljes rekonstruálásával és felújításával kialakított hotel 55 szobát kínál, ebből 2 tetőlakosztály privát jacuzzival és szaunával, körpanorámás kilátással a városra és a Tisza és a Bodrog összefolyására. A vendégeket külső és belső medence, Winestone a la carte étterem, 100 fős rendezvényközpont további 100 fő befogadására alkalmas nagy terasszal, valamint helyi finomságokat kínáló borbolt várja. Az üzemeltetésben a fenntarthatóságra nagy hangsúlyt fektetnek. Az Accorral kötött üzemeltetési szerződésük 20 évre szól.

A tokaji Minaro Hotel MGallery építése is befejeződik a nyár közepén, az MGallery márka első Budapesten kívüli szállodája legkésőbb október elején megnyitja kapuit. A város melletti Csurgó-völgyben található, 100 szobás, ötcsillagos szálloda megjelenésében a tokaji „folyékony arany", illetve Dél-Amerika tematikáját ötvözi.

Minaro Hotel MGallery Tokaj

Fotó: Accor

Az exkluzív szolgáltatásaival elsősorban a felnőtt célközönséget megszólító hotel a Kisfaludy Program pályázatán elnyert, csaknem 3,5 milliárd forint támogatással valósul meg. Kínálatát a fejlesztési területen lévő, 120 fős kapacitású gasztronómiai és rendezvényközpont egészíti ki, ennek megvalósítását egymilliárd forintos támogatás segítette. A tematikus üdülőhely elsősorban a párokat, az incentive turizmust és a kis- és közepes méretű rendezvényeket célozza meg. A beruházás összértéke 28 millió euró – olvasható sajtóközleményükben.

 

Nagy a nyüzsgés a Balaton partján

A Balatonnál szintén sok a magas kategóriájú beruházás kezdődött meg. Ha a prémium lokációjú, 4-5 csillagos beruházások megvalósulnak, a magyar tenger kiléphet a középkategóriás mezőnyből.

Debrecenhez és Tokajhoz hasonlóan a Balaton déli partján is megjelenik a nemzetközi üzemeltető. Egy hosszú távra megkötött menedzsmentszerződés értelmében az Accor üzemelteti a Dreamland Holding új szántódi üdülőkomplexumát: a Mövenpick hotelmárka a szántódi Mövenpick BalaLand Resort és FamilyParkkal mutatkozik be Magyarországon.

A francia-karib tematikájú, 109 szobás, ötcsillagos Mövenpick BalaLand elsősorban a kisgyermekes családokat célozza meg, szolgáltatásait várhatóan december elejétől élvezhetik a vendégek. Ekkor nyitja meg kapuit a Willy Fog földkörüli utazásának történetét követő Familypark is. A beruházás részben a Kisfaludy Program támogatásával, együttesen közel 7 milliárd forint pályázati finanszírozási forrással valósult meg.

Mövenpick BalaLand Resort, Szántód

Fotó: Accor

„Az 50 millió eurós beruházással elkészülő üdülőhely az első igazán átfogó resortfejlesztés a Balaton környékén: egyedülálló beltéri és kültéri víziparkot és kalandparkot, több mint 5000 négyzetméternyi beltéri létesítményt és 112 lakóapartmant foglal magában" – közölte az Accor.

A LUA Resort Balatonfüred május közepe óta fogadja a vendégeket az északi part első ötcsillagos, csak felnőtteket fogadó szállodájaként. A Kisfaludy Program keretében megvalósult, 78 szobás szállodában luxusszínvonalon élvezhető a felnőtt elvonulás nyugalma. A szálláshely közvetlenül a vízparton található, előtte épül Balatonfüred új vitorláskikötője. Az étteremben – Pesti István szakmai tanácsadásának köszönhetően – szofisztikált bisztrógasztronómia valósul meg, a NOON Bar kínálata a füsttematika köré épül. A Balaton vizére épített Sun Lounge és Champagne Terasz kényelmes napozóágyakkal és egész napos, teljes körű gasztronómiai kínálattal áll a vendégek rendelkezésére. A több mint 1000 négyzetméteres LUA Spa balatoni panorámával rendelkező beltéri élménymedencét, kültéri, fűtött medencét, lebegőkabint és Omorovicza-kezeléseket kínál. A szállodához multifunkcionális rendezvényhelyszín kapcsolódik, amely októbertől várja a MICE-vendégeket.

A már említett, 203 férőhelyes vitorlás kikötő a Dreamland Holding 4 projektelemből álló beruházásának keretében épült meg Balatonfüreden, a Balaton legnagyobb hajóit fogadni képes vízi bázis júliustól üzemel. A szintén a holding beruházásában megvalósuló, 102 szobás, ötcsillagos Blake Hotel szerkezetkész állapotban van, nyitása 2024 tavaszára várható.

A 113 szobás Balatonfüredi Borhotel a felsőkategóriájú szálláshelyek sorát gazdagítja majd a régió boraihoz illeszkedő a la carte kínálattal, elegáns wellnessrészleggel, kül- és beltéri medencékkel, szaunavilággal és fitnesz részleggel a Continental Group beruházásában.

Az egykori pártüdülő, a 47 hektáros területen elhelyezkedő Club Aliga fejlesztése során több turisztikai attrakciót – szálláshelyeket, kereskedelmi és szolgáltató jellegű idegenforgalmi attrakciókat – magában foglaló, új településrész jöhet létre, a szolgáltatásfejlesztéshez a Kisfaludy Program 1,3 milliárd forintos támogatást nyújt.

Zajlik a területrendezés a befektetőket szintén vonzó Tihanyban is, a Tihany Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel a négycsillagos szálláshelyek sorát gazdagítja legkorábban 2024 végétől.

Keszthelyen már zajlik az egykori Helikon szálló felújítása, a szálláshely négycsillag superior kategóriában nyithat újra, éppen úgy, mint az egykori Via Hotel helyén emelt, 126 szobásra tervezett szálloda. Hévízen ötcsillagos, 289 szobás szálloda épül.

 

Éledező Pécs

A Fibula Residence Hotel & Wellness tavalyi megnyitása után Pécs hamarosan új szállodával gazdagodik. A Palatinus Grand Hotel épületének közvetlen szomszédságában lévő, prémium kategóriájú, négycsillagos Palatinus Boutique Hotel augusztus végén, szeptember elején fogadhatja első vendégeit. A műemléki védelem alatt álló épülettömbben kialakított 29 szoba teljesen egyedi, gazdagon felszerelt. A szálláshely helyi alapanyagokból előállított, gazdag reggelit kínál majd. Az a la carte és panziós étkezést a későbbiekben a szomszédos Palatinus Grand Hotelben lehet igénybe venni.

Bojcsev András, a Hotelker Kft. ügyvezetője úgy tájékoztatott, a Palatinus Grand Hotel év végén búcsúzik vendégektől, ezt követően kezdődhet meg a szálloda komplett, teljes külső és belső megújítása, mely a Kisfaludy Programban elnyert 3,5 milliárd forintos támogatási forrásból valósul meg. A projekt keretében a szobák, a reprezentatív terek, belső közlekedési kapcsolatok, valamint villamos- és gépészeti hálózatok teljesen megújulnak, modern konferencia- és rendezvényrészleg épül, a nyitás várható dátuma 2024.

Nem ez az egyetlen nagyszabású beruházás a környéken, a Pogány külterületén épülő 92 szobás, négycsillagos Relax Hotel a négycsillagos, nyolcszobás Zsályaliget Hotel mellé épül, nagy wellnessrészleget, konferenciatermeket, éttermet és számos egyéb szolgáltatást kínál majd a 2023-ra tervezett nyitás után.

 

Tiszaújváros, Kecskemét, Inárcs, Szeged is újít

Az üzleti és szabadidős turistákat egyaránt kiszolgálja, de a sportolókat, edzőtáborba érkezőket is várja Tiszaújváros legújabb, magas kategóriájú szállodája. A négycsillag superior besorolású Tisia Hotel & Spa fekvése rendkívül kedvező, közvetlen összeköttetésben áll a négycsillagos minősítésű Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandürdővel. A szálláshely 99 prémium minőségű szobát, éttermet, lobby bárt, 450 négyzetmétere konferenciaközpontot és edzőtermet is magába foglal.

Kecskemét legújabb szállodája, az Aqua Hotel Kecskemét januárban nyitotta meg kapuit. A 41 szobás szálloda vendégei zárt folyosón, akár egy fürdőköntösben és papucsban is átsétálhatnak a Kecskeméti Fürdőbe, annak minden szolgáltatását igénybe vehetik.

Az inárcsi Flow Hotel & Conference építése végéhez közeledik, már a belső munkálatok zajlanak, a nyitás az ősz első felére, szeptemberre vagy októberre várható. A modern dizájnelemekkel kialakított szállodában elsősorban az üzleti- és konferenciavendégekre számítanak, kisebb részben pedig az átutazóforgalomra. A 88 szoba többsége standard kategóriájú, emellett kényelmes suite-eket is kínálnak a hosszabb tartózkodásra érkezőknek. 150 fős (terasszal 200 fős) étterem, 200 fős kapacitású, 3 részre szekcionálható konferenciaterem, a wellnessrészlegen fitneszterem, szauna szoba és jacuzzi gazdagítja a kínálatot.

A Szent Gellért Fórum elnevezésű sportkomplexum mellett négycsillagos, 50 szobás sporthotelt épít a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szegeden. A tervek szerint az épületben konferenciaterem, wellnessrészleg és egy a kápolna is helyet kap.

Akadnak fejlesztések, melyek túlmutatnak egy átlagos zöldmezős beruházáson. A Fertő tavi, több funkciós gigaberuházás és az Avalon 120 szobás, ötcsillagos tatai projektje rengeteg kérdést vet fel, társadalmi üggyé változott.

 

Felújított és kategóriát váltott szálláshelyek

Az új projektek mellett az ország több pontján nagyszabású szállodafelújítások is zajlanak.  Ezek közül a legjelentősebb, hogy 2022 év végéig összesen 800 megújult szobát ad át a Hunguest Hotels. „A sort tavaly novemberben nyitottuk a hévízi Hunguest Panorámával, június 1-jén pedig megnyitott a Hunguest BÁL Resort Balatonalmádiban.

A Hunguest Hotel Bál medencetere

Fotó: Hunguest Hotels

Várhatóan augusztusban nyitja meg kapuit az egykori Hunguest Hotel Répce, immár Hunguest Bük néven egyesülve a Hunguest Hotel Répce Gold szállodával, továbbá az év végére tervezzük a hévízi Hunguest Hotel Helios nyitását" – tájékoztatott Labossa Lajos marketing- és kommunikációs igazgató. Így egyedül a Hunguest Hotel Flóra és a Hunguest Hotel Béke fejlesztése folytatódik teljes zárás mellett 2023-ban, a többi érintett szállodában részleges zárás mellett zajlik a felújítás. A Saliris Resort Spa & Conference-ben hamarosan elkészülnek a mintaszobák.

A Hunguest Hotels minden idők legnagyobb szállodaipari beruházássorozatát indította el 2020 tavaszán. A 12 szálloda korszerűsítése közel ötvenmilliárd forintból valósul meg, az összeg egyharmada a Kisfaludy Program keretében elnyert támogatás. A projektek támogatási intenzitása 25-50 százalék között mozog.

Az átfogó fejlesztések keretében a házakat falig bontják vissza. „A vendégek számára leginkább érzékelhető belsőépítészeti átalakítás mellett teljes gépészeti és energetikai korszerűsítés zajlik a szállodákban. Megújul a hűtő-fűtő rendszer, a konyhatechnológia, a telefonos hálózat, új lifteket, új nyílászárókat építünk be, több esetben a wellnessterületet is fejlesztjük" – részletezte a szakember, kiemelve, hogy a fejlesztéseket követően a Hunguest Hotels összes vidéki egysége a négy csillag vagy négy csillag superior kategóriába lép.

A 2024 végén befejeződő szállodafejlesztési program révén a lánc szolgáltatási portfóliója is bővül: elektromos autótöltőket telepítenek, fejlesztik a gyermekbarát szolgáltatásokat, prémium spa kezeléseket vezetnek be, akadálymentesítenek. A szállodákhoz tartozó zöldfelületek rendezését is elvégzik.

Kibővülve és új szolgáltatásokkal nyitja meg kapuit az ősz folyamán a Hotel Ózon & Luxury Villas. A Mátraházán lévő, négy csillag superior besorolású szálloda összesen 121 szobát kínál majd, többféle kategóriában. Az ősfás parkban 11 darab, 100 négyzetméter alapterületű villát emeltek, saját szaunával, pezsgőfürdős káddal és hatalmas terasszal. A megújult Panoráma Wellness és Barlang Spa részleg 2000 négyzetméteren nyújt többféle kényeztető szolgáltatást. Étterem, lobby bár 350 fő befogadására alkalmas konferenciaközpont bővíti a kínálatot összesen 11 különteremmel. 2023 tavaszára kültéri Ózon Beach részlegüket is megnyitják.

Kétmilliárdos fejlesztés után négycsillagossá vált a mezőkövesdi Balneo Hotel Zsori Thermal & Wellness. A szálloda közösségi terei és szobái egyaránt megszépültek: a 134 szoba teljesen új külsőt kapott, kibővült az étterem, megújult a recepció és a lobby. Felújították a konferenciatermet, a wellnessrészleg gépészeti korszerűsítésen esett át, a szaunarészleget kibővítették.

*

Írásunk eredetileg a Turizmus.com Magazin 2022. július–augusztusi számában jelent meg. Amennyiben hasznosnak találta cikkünket, és nem előfizetője lapunknak, ezen a linken rendelheti meg.