A Magyarországra utazó orosz turisták számának megtartása a cél

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 21. 16:11

A Magyarországra utazó orosz turisták megtartása a cél a jelenlegi helyzetben, amikor az orosz gazdaság lelassulása és a nyugati szankciók hatása miatt több európai országban csökkent az ott pihenő oroszok száma - nyilatkozták a moszkvai turisztikai kiállítás magyar résztvevői az MTI-nek csütörtökön

Az egész világ az orosz turistákat akarja, mert ők az ország gazdaságának két éve tartó lelassulása és a mostanára kialakult pangás ellenére is fizetőképesek, s minthogy szeretik a kényelmet, nem fukarkodnak a pénzzel, ha egyszer külföldön akarnak pihenni - mondta Fábián Sándor tanácsos, a Magyar Turizmus Zrt. moszkvai irodavezetője.

Megjegyezte, hogy éppen ezért Kínától kezdve Törökországon, Ausztrálián keresztül Mexikóig egy sor külföldi ország látványos és nagyméretű nemzeti standdal jelent meg a 20. alkalommal megrendezett, péntekig tartó Otdih (Pihenés) elnevezésű moszkvai turisztikai kiállításon és a hozzá kapcsolódó szakmai rendezvényeken. A kiállításon 65 országból mintegy 1000 résztvevő van jelen, beleértve 23 nagy orosz régiót is. A márciusban Oroszországhoz csatolt Krím félszigetet több mint 30 gyógyüdülő képviseli.
"Nekünk is itt kell lennünk ez nem kétséges, Magyarország minden egyes moszkvai Otdih kiállításon szerepelt" - mondta Fábián Sándor a nagy kiállítókénál szerényebb, de forgalmas magyar standnál. Az idén a hagyományosan felvonuló magyar utazási irodák mellett a harkányi Thermal Hotel és a zsámbéki Szépia Bio és Art Hotel is képviseltette magát a standon.

Jakócs György, az orosz piacon az egyik vezető szerepet betöltő Robinson Tours vezérigazgatója elmondta, hogy a kiállításon az érdeklődés hasonló az előző évekéhez, holott az Oroszországban idén történt változások miatt óvatosabbak az utazók. Tavasz óta a rubel a dollárhoz és az euróhoz képest is jelentősen meggyengült: mára 25-30 százalékos az árfolyamesés.
A Krím félsziget elcsatolása és a Moszkva Ukrajna-politikája miatti nyugati szankciók gazdasági hatása a gyakorlatban minimális, de lelkileg érzékenyen érinti az oroszokat. "Ebből a helyzetből mi nagyon jól jöttünk ki, nagyon jó Magyarország megítélése, nincs semmi negatívum az oroszok részéről" - mondta Jakócs György, hozzátéve, hogy a Magyarországon pihenni, gyógyulni vágyó oroszok száma kismértékben még nőtt is.
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén augusztus végéig 11 százalékkal több volt az orosz vendég Magyarországon és 2,7 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek az orosz turisták nálunk, mint 2013 azonos időszakában.

A Robinson Tours vezérigazgatója megjegyezte, hogy Csehországban például legalább 50 százalék volt a visszaesés, főként Prágából, illetve Karlovy Varyból és Mariánské Láznéból maradtak el az orosz utasok.

Fábián Sándor a Visegrádi Négyek országainak képviselőivel kialakított sikeres együttműködésről is beszélt. Elmondta, hogy folyamatosan járják Oroszországot és a FÁK-térséget, népszerűsítve a közép-európai régiót, illetve és az egyes országok turisztikai, gyógyturizmus adta lehetőségeit. Együtt jobban "értékesíthető termék" a V4-ek régiója, és a költségek is megoszlanak a lengyel, cseh, szlovák és magyar képviselet között - tette hozzá.
Nemrég Kazahsztán fővárosában, Asztanában tartottak bemutatót, majd Bakuban, Azerbajdzsán fővárosában jártak. Oroszországon belül eljutottak olyan távoli helyekre is, mint a kelet-szibériai Ulan-Ude, valamint a Bajkál-tó menti Irkutszk, illetve Novoszibirszk. A hétvégén ismét elindulnak, ezúttal a Volga folyó menti Kazanyba, Nyizsnyij Novgorodba és Szamarába utaznak. A Magyar Turizmus Zrt. október elején Jekatyerinburgban, majd azt követően Szentpéterváron is részt vesz turisztikai kiállításon. Szeptember 10-én Moszkvában, 11-én Szentpéterváron nagy érdeklődés mellett mutatkozott be a Danubius szállodalánc. Az orosz fővárosban 116, Szentpéterváron 80 orosz cég volt kíváncsi a tájékoztatásra.