A migránshelyzet rányomta bélyegét az októberi vendégforgalomra

Forrás: turizmus.com

 2015. december 17. 18:24

A Magyarországon szeptember–októberben kialakult migránshelyzet lehet az oka annak, hogy októberben a hazai szállodai vendégéjszakák száma több küldőpiacról kétszámjegyű csökkenést mutat – többek között ez is kiderül a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége legfrissebb Trendriportjából.

Az év első tíz hónapjában a hazai szállodákban a belföldi vendégéjszakák száma 7,1%-kal, a külföldieké 4,7%-kal haladta meg az előző évit. Ázsiából kiemelkedően, 18,9%-kal nőtt a vendégéjszakák száma, amiben nagy szerepe volt annak, hogy a meghatározó ázsiai küldő országokból, Kínából 42,7%, Dél-Koreából 13,1% volt a növekedés ebben az időszakban.

Legnagyobb beutazó piacainkról jelentős növekedés mérhető Nagy-Britanniából (+19,9%), az USA-ból (+14,8%), Olaszországból (+8,8%), Csehországból (+7,9%), Franciaországból (+8%), Lengyelországból (+5,4%) január–október között. Ugyanakkor az elhúzódó orosz–ukrán konfliktus következtében a szállodai vendégéjszakák száma Oroszországból 27,5%-kal, Ukrajnából 16,9%-kal kisebb volt a bázisnál. Döntően ennek tulajdonítható, hogy a Balaton régióban tíz hónap alatt 8,4%-kal, ezen belül októberben 9%-kal volt kisebb a külföldi vendégéjszakák száma az előző évihez képest.

A szeptember–októberi, Magyarországon kialakult migráns helyzet lehet az oka annak, hogy októberben a szállodai vendégéjszakák száma országos szinten Németországból 15,2%-kal, Olaszországból 8,4%-kal, Szerbiából 27%-kal, Horvátországból 32%-kal kisebb volt a 2014. októberinél.

A magyarországi szállodák összes bruttó forgalma január–október között 11,4%-kal, a budapestieké 15%-kal, a balatoniaké 1%-kal haladta meg a bázist. Az orosz–ukrán konfliktust leginkább megszenvedő hévízi szállodák nélkül a Balaton régió szállodáinak összes forgalma 7,5%-kal nagyobb lett a 2014 évinél.

Az országos szállodai teljesítményeket a budapesti hotelek húzták magukkal. Ezek RevPAR mutatója nőtt a legnagyobb mértékben – 17,3%-kal – 2015 első tíz hónapjában a közép-kelet európai fővárosok (Bécs, Budapest, Prága, Pozsony, Varsó) hoteljeinek teljesítményét összehasonlítva.

A teljes Trendriport elérhető itt.