A WTTC az EU tagállamainak pénzügyminisztereit sürgeti a mielőbbi adócsökkentésre

 2012. július 26. 20:01

A WTTC levelet írt az Európai Unió mind a huszonhét országának pénzügyminiszteréhez, melyben arra szólítják fel őket, hogy ismerjék el a turizmus gazdaságserkentő hatását és kerüljék az értelmetlen adóemeléseket.
A levelet Michael Frenzel, a TUI AG elnöke és David Scowsill, a WTTC elnöke fogalmazta meg és emlékezteti a minisztereket arra, hogy a turizmus az egész Unióban kulcsfontosságú munkahelyteremtő szektor.

A turizmus 10 millió közvetlen munkahelyet teremtett eddig egész Európában, ami lényegesen több mint a gépkocsigyártásban (3,2 millió fő), bányászatban (3,6 millió fő) vagy a pénzügyi szektorban (8,5 millió fő) dolgozók száma. Az utazásokat könnyű megadóztatni új vagy kiterjesztett adónemekkel, azonban a valóság azt mutatja, hogy az adóztatással nem tudják elérni a kívánt eredményeket.
A WTTC friss felmérései szerint csak az Egyesült Királyságban a túl magas légiközlekedést sújtó adók, 4,2 milliárdos veszteséget okoznak az ország GDP-jében, és 91.000 további munkahely létrejöttét akadályozzák. Hollandiában végül megszüntették az adót a bevezetése után egy éven belül, mivel jelentősen csökkent az utasok száma. Az adókból ugyan 300 millió eurós bevételre tettek szert, viszont 1,2 milliárd eurót vesztettek, mert az utasok inkább a környező országok repülőtereit vették igénybe. Írországban a 10 eurós adót végül 3 euróra csökkentették, mert három év alatt kétmillióval csökkent a szigetre látogatók száma.
2010 elején Németországban a szálláshely szolgáltatásra kiszabott 19%-os ÁFA mértékét 7%-ra csökkentették, mely kifizetődő intézkedés volt a gazdaság számára. Azóta a szállodaiparban átlagosan 20%-kal növekedett a munkahelyek száma és a munkanélküliek száma sokkal látványosabban csökkent más szektorokkal összehasonlítva.
Forrás: http://www.breakingtravelnews.com/news/article/world-travel-tourism-council-urges-eu-finance-ministers-to-reduce-taxation/