Álláskeresésnél döntő szempont a munkahely távolsága

Forrás: MTI

 2023. augusztus 30. 14:24

Magyarországon a munkavállalók többsége a lakóhelyével azonos településen vállalt munkát. A dolgozók fele kevesebb, mint napi fél órát tölt utazással a munkahelye és otthona között. Minden második dolgozó részesül e téren anyagi támogatásban a munkáltatója részéről.

A magyar munkavállalók jellemzően elkerülik az ingázást és ha tehetik, inkább a közelben található munkahelyeket részesítik előnyben. Jelenleg tízből hat munkavállaló dolgozik a lakóhelyével azonos településen.

A legtöbb ingázó (35%) faluból utazik valamelyik városba a munkája miatt, 29%-uk városból egy másik városba, 8%-uk városból vagy faluról utazik át egy másik faluba dolgozni, a fővárosba pedig közel negyedük jár be e célból. Ezzel ellentétben Budapestről az ingázók mindössze 4%-a jár másik településre dolgozni - derül ki a Profession.hu friss, reprezentatív felméréséből.

A munkavállalók fele kevesebb, mint napi fél órát utazik összesen a munkahelye és otthona között, egyharmaduk fél és egy óra közötti időt, míg 20%-uk akár 1-2 órát is eltölt az ingázással. Ezt azonban a többség szeretné elkerülni, olyannyira, hogy munkahelykereséskor akár döntő szempont is lehet a két helyszín közötti távolság: tízből hat munkavállalónak volt már olyan álláslehetőség az életében, amelyet csak azért nem pályázott meg, mert túl sok időt igényelt volna a munkahelyre való bejutás.

Ez az arány magasabb a szabadúszók esetében (81%) és azoknál, akik jelenlegi munkahelyükön szabadon dönthetnek arról, hogy bejárnak-e dolgozni vagy otthonról teszik azt.

A legelterjedtebb megoldás a tömegközlekedés használata a magyar munkavállalók körében, tízből négyen ezzel utaznak a munkahelyükre, de közel ennyien (34%) saját autójukkal teszik meg a szükséges utat.

Tízből négyen tömegközlekedéssel jutnak el a munkahelyükre

Fotó: 123rf.com

Vannak, akiknek céges autó áll a rendelkezésükre e célból (7%) és ugyanennyi azoknak az aránya is, akik a kollégákkal közösen, vállalati busszal oldják meg az utazást.

Az olyan környezetbarát és aktív életmódot is támogató megoldások, mint a kerékpározás vagy a séta is bevett szokás hazánkban, előbbi a dolgozók 15%-ánál, míg utóbbi 7%-ánál fordul elő.

A munkába autóval közlekedők kétharmada egyedül utazik ilyenkor, 22%-uk egy vagy több családtagját is szállítja, 14%-uk pedig kollégájával közösen utazik.

"A munkavállalók kevesebb mint felének (47%) nem járul hozzá az aktuális munkaadója az utazás költségeihez. Kevesebb, mint negyedük kap benzintámogatást, 18%-uk pedig bérlettámogatást. Ezzel párhuzamosan vannak (17%), akik élhetnének a hozzájárulás lehetőségével, de mégsem igényelték azt" – mondta el az eredmények kapcsán Dencső Blanka, a Profession.hu piackutatási és üzletfejlesztési szakértője.

***

A felmérés 2023. júliusában 1000 fő válasza alapján készült, kérdőíves adatfelvételi módszerrel. A minta reprezentatív és lefedi az online, felnőtt (18-65 év közötti) lakosságot.