Az Aranykulcsosokkal találkozott Horváth Viktória

 2014. április 10. 17:06

Első alkalommal találkozott a turizmusért felelős helyettes államtitkár a Magyar Szállodaportások Aranykulcs Egyesületének tagjaival, akik a minőségi turisták eltűnését tartják az egyik legsúlyosabb problémának.

Az aranykulcsosok április 9-én a nemrégiben melegkonyhával bővült Andante Borpatikában tartották szokásos összejövetelüket. A telt házas rendezvényre a turizmusért felelős helyettes államtitkárt hívták meg előadónak, Horváth Viktória azonban előadás helyett inkább párbeszédre buzdította a szakmabelieket. Leginkább arra volt kíváncsi, az egyes házak szintjén érezhető-e a vendégszámban és az árbevételben az a növekedés, ami a KSH statisztikai adataiból kirajzolódik.

 

A hozzászólók tapasztalatai ezt csak részben támasztották alá, rámutatva két negatív jelenségre: Budapesten a minőségi turistákat felváltották a tömegturisták, és a szállodák máig nem tudtak kijönni a negatív árspirálból. Miközben más európai fővárosokban 200-300 euró között mozog a négy-ötcsillagos hotelek átlagára, nálunk 70-80 euróért foglalható a legdrágább kategória.

A szállodaportások szerint a felsőkategóriás házak vezetői nem tudnak, nem mernek nemet mondani az árak lenyomására, ezért érdemes lenne őket egyeztetésre hívni az árszint alakításáról. A minőségi turisták eltűnése abban is tetten érhető – hangzott el –, hogy a most zárult Budapesti Tavaszi Fesztivál hatását a szállodák lényegében észre sem vették a vendégforgalomban.

Az aranykulcsosok ugyanakkor arra is rámutattak, a minőségi turisták rettentően biztonságérzékenyek, márpedig a pénzváltással ügyeskedők, a változatlanul létező taxishiénák, egyes vendéglátóhelyek túlkapásai, a külföldi turisták elégtelen tájékoztatása a tömegközlekedésben, a goromba jegyellenőrök mind olyan jelenség, ami távol tartja őket. Ennek kapcsán a helyettes államtitkár megosztotta a hallgatósággal azt a célkitűzését, hogy létesüljön egy önálló rendőrőrs, amely csak a turisták ügyes-bajos dolgaival foglalkozik, hasonlóképpen egy olyan orvosi ügyelet, amely kizárólag a külföldieket látja el.

Előkerült egy másik, a közlekedési környezettel kapcsolatos probléma is, miszerint a belvárosi szállodákat kiszolgáló utas- és áruszállító cégeknek a közterület-felügyelőkkel is rendre meggyűlik a baja, akik szabályosan „utaznak" a turisztikai célpontoknál (hotelek, múzeumok stb.) parkoló járművekre.

Horváth Viktória megígérte, hogy közvetíteni és lobbizni fog az aranykulcsosok által felvetett ügyekben, ezért felkérte az egyesületet, készítsen egy összefoglaló anyagot a budapesti turizmust leginkább sújtó biztonsági problémákról.