Az EU elindította a vendéglátói készségútlevelet

Forrás: napi.hu/turizmus.com

 2014. június 17. 22:27

Az Európai Bizottság útjára indította az európai vendéglátói készségútlevelet, mely azt a célt szolgálja, hogy az európai álláskeresők és munkaadók könnyebben egymásra találjanak a vendéglátásban és az idegenforgalomban - tudatta közleményében a bizottság.

A készségútlevél segít a munkaerő-közvetítésnél fennálló nyelvi akadályok kiiktatásában, és megkönnyíti a vállalkozásoknak Európa-szerte, hogy összehasonlítsák az állásra jelentkezők képesítését és készségeit. Az uniós munkaerő-közvetítő portálon, az EURES-en megtalálható készségútlevél az EU összes hivatalos nyelvén rendelkezésre áll, és hamarosan más ágazatokban is bevezetésre kerül – írta a Napi Gazdaság.

Készségútlevélre vonatkozó kezdeményezését a bizottság a vendéglátóiparban tevékeny munkáltatói és munkavállalói szervezetekkel, a szállodákat, éttermeket, kávézókat és hasonló létesítményeket egybefogó HOTREC és az élelmiszeripari, mezőgazdasági és idegenforgalmi szakszervezetek európai szövetsége, az EFFAT együttműködésével valósította meg.

A készségútlevélben a munkavállalók jól áttekinthető, rendszerezett formában feltüntethetik mindazokat a készségeket és kompetenciákat, amelyekre tanulmányaik, szakmai képzésük, illetve előző munkahelyeiken szert tettek. Az európai készségútlevél kiegészíti a hagyományos szakmai önéletrajzot és lehetővé teszi a munkaadóknak, hogy a nyelvi akadályok kiküszöbölésével rátaláljanak az elvárásaiknak leginkább megfelelő jelentkezőkre. Ezért fontos eszköze annak, hogy EU-szinten egymáshoz igazítsuk a munkaerő-piaci keresletet és kínálatot.

A vendéglátói készségútlevél az első azoknak a hasonló kezdeményezéseknek a sorában, melyeket a bizottság bevezetni készül azokban a gazdasági ágazatokban, ahol a munkavállalói mobilitás a leginkább jellemző.

Dr. Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke kérdésünkre elmondta: az MSZÉSZ és szociális partnere a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet - európai szövetségük a HOTREC és az EFFAT révén - hosszú évek óta részt vett az európai vendéglátói készségutlevél kidolgozásában, tesztelésében is.

Örülnek, hogy a rendszer véglegesítésre került és az Európai Bizottság, a HOTREC, az EFFAT és az EURES portál gazda szervezésében 2014. június 23-27 között tematikus hetet szerveznek az EU-ban, hogy kipróbálhassák a rendszert élesben, hogy a munkát keresők és a munkáltatók hogyan is hozhatók össze.

Az európai vendéglátás kiemelkedő szerepet játszik a foglalkoztatás javításában. Mint ismeretes, 2000 és 2010 között az ágazatban létrejött 2.5 millió új munkahely a foglalkoztatás 2.9%-os növekedését hozta, míg az EU-ban az átlagos foglalkoztatás csak 0.7%-kal nőtt – emelte ki.

Sajnálatos módon 2014-ben még mindig 5 millió 25 év alatti munkanélkülit tartottak nyilván az EU-ban, a turizmus-vendéglátás szektor kiemelkedő szerepet játszik a munkahelyteremtésben a fiatalok számára.

A rendszer jó példa a munkáltatók és munkavállalók szervezeteinek jó együttműködésére a dolgozók életkörülményeinek javítása és munkahelyek teremtése terén – tette hozzá.