Az újjászülető Operaházban kezdődött az idei első TUTSZ Szalon

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2022. február 04. 18:23

Különleges helyszínen, az újjászülető Operaházban indult az idei év első TUTSZ Szalonja. Az intézményben Zoboki Gábor, a teljes körű rekonstrukcióért felelős építész vezette körbe a társaságot, a Szalon további eseményei Kraft Péter alelnök Andrássy úti rezidenciáján folytatódtak.

A Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetsége (TUTSZ) elnöke, Holczerné Szentirmai Ágnes elmondta, hogy a „TUTSZ segít(eni)” karácsonyi akció célja az volt, hogy felkarolják a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) Felsőfokú Vendéglátó Oktatásért Alapítványát, amely – egy hosszadalmas változásbejegyzési procedúra után – ismét működőképessé vált, s továbbra is elkötelezett a vendéglátó szakma jövője iránt.

A jótékonysági akció keretében a TUTSZ olyan karácsonyi jókívánságokat küldött partnereinek – elektronikus levél formájában –, melyről mindenki átléphetett a szövetség zárt oldalára, és egy vagy akár több kattintással ott jótékonykodhatott. Minden kattintás 500 forinttal emelte az alapítvány támogatására befolyt összeget, amely az akció végén 162 ezer forintot tett ki. Ezt az adományt nyújtotta át oklevél kíséretében az elnöknő Kovács Lászlónak, az MVI elnökének a Szalonon összegyűlt szakemberek jelenlétében.

Holczerné Szentirmai Ágnes és Kovács László, a háttérben Caesar Éva (MISZ)

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

Kovács László – miután megköszönte a segítséget – elmondta, hogy az alapítványt 10 éves tetszhalotti állapotából sikerült újraéleszteni, hiszen az MVI is nagyon fontosnak tartja a minőségi vendéglátó oktatást, amely ma is nagyon aktuális kérdés. A Covid az egész szakmát szinte padlóra küldte, mind a munkaerő szempontjából, mind pedig a kilábalás tekintetében hatalmas nehézségekkel kell megküzdenie a szakmának. „Ahhoz, hogy legyen jövőnk, a jövő nemzedékére is szükség van, ezért maga a gondolat talán a legfontosabb, ahogy a TUTSZ felkarolta az ügyet” – emelte ki a szakember, és hozzátette, biztos abban, hogy sok hallgatónak tud majd segítséget nyújtani az alapítvány.

A Felsőfokú Vendéglátó Oktatásért Alapítványhoz befolyó összegekből szakmai képzéseket, a vendéglátáshoz kapcsolódó tudományos tevékenységet, tanulmányutakat, külföldi gyakorlatokat szeretnének támogatni.

 

Már most lenyűgöző a hamarosan megnyíló Operaház

A Szalon exkluzív napirendi pontja, az újjászülető Operaházban tett látogatás hatalmas élmény jelentett a meghívottaknak, akiket Zoboki Gábor építész vezetett körbe az épület már most lenyűgöző tereibe. S bár belső fotókat a bejárásról egyelőre még nem közölhetünk – mivel a ház jelenleg még építési területnek minősül –, annyi már most biztos, hogy a látogató a 140 éves műemlék épület eredeti állapotát kapja vissza, „minden megújul a pincétől a padlásig”.

A belső terek már most is lenyűgözőek, de egyelőre csak kívülről fotózhattuk az Operaházat

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

Zoboki Gábor érzékeltette a felújítás komplexitását, rendkívüli aprólékosságát és időigényességét: a pompázatos Lotz-freskó restaurálása például húsz szakember majd fél éves munkája volt, a központi nagy csillár három ember kétéves munkája után születtet újjá, összességében pedig több mint 300 ember dolgozik a felújításon.

S bár hűen követik Ybl eredeti terveit, az Opera mégsem lehet minden részletében azonos a másfélszáz évvel ezelőttivel. Nem tudnak kikerülni például olyan – a 21. század elvárásainak megfelelő – újításokat, mint az épület akadálymentesítése vagy a liftek kialakítása a két menekülő lépcsőházban.

A legfontosabb változás zenekari árok méretében történik, amit kijjebb hoznak, ennél fogva csökken a nézőtér, de most nyeri vissza az eredeti kapacitását.

Az építész, aki gyermekkorától nagy operarajongó, biztos abban, hogy a felújítás után a világhírű intézmény akusztikája is ugyanolyan tökéletes – ha nem tökéletesebb – lesz, mint építése idején.