Booking-ügy: jelentős korlátokba ütközött a GVH ágazati vizsgálata a Szallas.hu szerint

Forrás: turizmus.com

 2023. november 28. 18:23

A szállásközvetítési piac vizsgálatának szűkös időtartama, valamint a minta nagysága és összetétele nem teszi lehetővé a pontos ajánlások megfogalmazását – állítja a Szallas.hu a Gazdasági Versenyhivatal gyorsított ágazati vizsgálatáról, amelyet az a nyári Booking-botrány után végzett.

Amint arról beszámoltunk, augusztus végén gyorsított ágazati vizsgálatot indított a hazai online szállásközvetítési és szálláspiacon a Gazdasági Versenyhivatal. Az októberben lezárult vizsgálatot az indokolta, hogy nagyszámú piaci panasz érkezett a legmeghatározóbb nemzetközi szálláshely-közvetítő, a Booking.com hazai szállásadó partnereitől, többek között a szállásdíjak visszatartása miatt. A GVH a vizsgálat alapján több javaslatot is megfogalmazott a jogalkotók és a szálláshely-közvetítők felé, a jelentéstervezetet pedig nyilvános társadalmi konzultációra bocsátotta. Erre akkor azonnal reagált a Szallas.hu, kiemelve a piaci verseny és az átláthatóság fontosságát.

A legnagyobb hazai szállásközvetítő portál most a GVH ágazati vizsgálatát záró jelentéstervezetéhez kapcsolódóan összegezte és juttatta el lapunkhoz az észrevételeit.

„Bár a GVH által választott gyorsított ágazati vizsgálat előnye, hogy a hatóság rövid időn belül képes egy adott kérdéskörben információhoz jutni és azok alapján következtetéseket levonni, hátránya ugyanakkor, hogy éppen a rendelkezésre álló idő szűkössége miatt korlátozott egy ilyen eszköz hatóköre" – ismertette álláspontjukat Szabó Tamás, a Szallas.hu Magyarországért és Horvátországért felelős igazgatója.

A szakember azt is hozzátette, hogy jelen esetben a GVH is csak egy aspektusra, az online szállásközvetítőknek a szálláshelyek szempontjából megragadható működésére koncentrált. Kimaradt viszont az online szállásközvetítők fogyasztói megítélésének vizsgálata, ahogyan elmaradt az online és a nem online szállásközvetítés szegmenseinek értékelése, vagy éppen a fogyasztói érdeklődés közvetlen célját jelentő, a szálláshelyek közötti versenyre vonatkozó fogyasztói percepció elemzése is. „A gyorsított ágazati vizsgálat így viszont csak részbeni informáltsággal bírhat, és az abból levont következtetések is meghatározott részkérdések megválaszolására alkalmasak, nem pedig ezen összetett, kétoldalú piac újraszabályozására tett általános javaslatok megfogalmazására" – állítja az igazgató.

A Szallas.hu úgy tudja, a GVH által megkeresett szálláshelyek nagy részének passzivitása miatt az eredetileg a hatóság által tervezett reprezentatív felmérés helyett a mintába beválasztott szálláshelyek alig egynegyede válaszolt a hatósági kérdésekre. Mindezek mellett elveszítette eredetileg megvalósítani kívánt reprezentativitását is azzal, hogy a megkérdezett szálláshelytípusok jelentősen eltérő arányban voltak hajlandóak válaszadásra – írja a szállásközvetítő közleményében.

Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a GVH vizsgálata hasznos felvetéseket azonosít, amelyek további objektív vizsgálata hozzájárulhat a piaci verseny tisztaságának növeléséhez.

Összegezte a GVH gyorsított ágazati vizsgálatával kapcsolatos észrevételeit és ajánlásait a Szallas.hu

Fotó: 123rf.com

A Szallas.hu az alábbi észrevételeket teszi az GVH által megfogalmazott ajánlások kapcsán:

  • A paritásos kikötések piaci logikán alapulnak, azok alkalmazása a hazai piaci folyamatok értékelése nélkül nem lehet jogalkotói tilalom tárgya.
  • A Szallas.hu által alkalmazott óvadéki számla rendszer kizárja a szálláshelyeket hátrányba hozó visszásságok felmerülésének lehetőségét, és biztosítja, hogy a partnerei hozzájussanak az őket megillető összegekhez. Ezért a cég e megoldás általánossá tételét javasolja a szálláshely-közvetítők számára.
  • Fontosnak tartja a magyar digitális cégek bevonását a törvényalkotási folyamatok előkészítésébe a versenysemleges és fogyasztóbarát szabályozási környezet kialakítása érdekében.

 

A közlemény kitér arra is, hogy a Szallas.hu támogatja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának (BKIK) az üggyel kapcsolatos javaslatait, melyek a szállásadók erősebb jogszabályi védelmét szolgálnák. Így egyetértenek a BKIK azon törvénymódosítási kezdeményezésével is, hogy kapuőr szolgáltatók esetében a fizetési határidő ne lehessen 45 napnál hosszabb, és hogy az árfolyam-kockázatot ne csak a magyar vállalkozások viseljék. Valamint azt is szorgalmazzák, hogy törvény írja elő a kapuőrök és a magyarországi vállalkozások közötti szerződések esetére a magyar jog alkalmazását, vagy a kapuőr szolgáltató esetén a magyar nyelvű jogi tanácsadást egy esetleges vitás kérdésben.

A Booking érdemben novemberben reagált a nyári kifizetési csúszásokra, amikor a cég vezérigazgatója magyar nyelven írt levélben bocsánatot kért, és kárpótlást ígér a szállásadóknak.