Budapestre érkezett az első Emirates Boeing777-es

Forrás: turizmus.com

 2015. december 01. 14:04

További bővülésre számít a dubaji székhelyű Emirates légitársaság, amely napi járatot közlekedtet Budapestre és keddtől 30 százalékkal nagyobb kapacitású gépet állítottak forgalomba a járaton.

Eddig ritkán látott géptípus landolt ma a budapesti reptéren. Az Emirates jóvoltából ugyanis megérkezett az első, menetrend szerint közlekedő Emirates Boeing B777-es, amely 2015. december 1-től váltja fel a dubaji székhelyű légitársaság Airbus A330-200-as gépeit a Dubaj-Budapest útvonalon. Ezzel az Emirates lett az első légitársaság a magyar piacon, amely B777-est működtet.  Az új géptípus háromosztályos konfigurációban, több ülőhellyel és jelentősen tágasabb Economy utastérrel várja az utazókat.

 

Működésének első évében több mint 150 ezer utas választotta az Emirates Dubajt Budapesttel összekötő járatát. Az új szolgáltatás jelentősen meghaladta a légitársaság várakozásait, ugyanis a repülőgépek kihasználtsága stabilan 80% körül alakult az elmúlt 12 hónapban. A vállalat tapasztalatai szerint az utasforgalom különösen élénk Ausztrália, Ázsia, a Közel-Kelet és Afrika irányából, a magyarok célállomásai között pedig egyre népszerűbb Dubaj, amelyben jelentős szerepe van az Emirates-nek. A közvetlen járattal ugyanis alig több mint 5 óra alatt elérhető az egzotikus város, amely egész évben napsütötte strandokkal várja a vendégeket.

Horváth Gábor, az Emirates magyarországi irodájának vezetője a repülőgép ünnepélyes fogadásán azt mondta, jól állnak az előzetes foglalásokkal, az első géppel annyi utas érkezett, amennyit a korábban a járaton üzemeltetett Airbus A330-assal nem tudtak volna elhozni. A be- és kiutazók, illetve üzleti és nyaraló utasok aránya közlése szerint 50-50 százalék.

További bővülésre számítanak a magyar piacon, a céljuk, hogy a nagyobb gépet is akkora töltöttséggel üzemeltessék, mint a kisebbet.

Thierry Aucoc, az Emirates európai és oroszországi kereskedelmi működéséért felelős alelnöke azt hangsúlyozta, hogy egy évvel ezelőtt, október végén érkezett az első járat, azóta a budapesti gépek átlagosan 78,5 százalékos töltöttséggel üzemeltek, egy év alatt 150 ezer utasuk volt és 3700 tonna árut szállítottak.

Közölte továbbá: 30 százalékkal növelték kapacitásaikat a nagyobb gép forgalomba állításával, de sok tenni valójuk van még a piacon: Budapest Európa kapuja Ausztráliának, Japánnak, Dél-Afrikának, ezt kell kihasználnia a légitársaságnak.

A B777-es Emirates gép háromosztályos konfigurációban összesen 364 ülőhellyel várja az utasokat. Az Economy osztályon 251-ről 310-re nő a fogadókapacitás, ahol még komfortosabb, nagy lábtérrel rendelkezőülések biztosítják a pihenést az út során. A Business osztályon az eddigi 27 helyett 42 luxusülés várja az utasokat, az exkluzív szolgáltatásokra vágyók pedig immár 12 üléses First osztályon is utazhatnak az Emirates Dubaj-Budapest járatán. A légitársaság díjnyertes, többnyelvű ice szórakoztatórendszerének új változata is rendelkezésre áll a fedélzeten, amelyben mintegy 750 csatorna, sikerfilmek, világzenei összeállítások vagy éppen játékok közül választhatnak az utazók.

Az új repülőgépen mintegy duplájára nő a raktércargo kapacitás is, amellyel Horváth Gábor, az Emirates magyarországi country managere szerint még hatékonyabban segítheti a légitársaság a helyi vállalatok exporttevékenységét: „Az Emirates magyarországi működésének első évében 3700 tonna árut szállított a Dubaj-Budapest útvonalon, amelynek jelentős hányadát gyógyszeripari termékek és elektronikai cikkek tették ki. A B777 fontos előrelépés az Emirates SkyCargo számára is, hiszen a nagyobb raktérnek köszönhetően egyszerűbben tudjuk teljesíteni a charter cargo igényeket, a sürgős szállítmányok célba juttatása iránti igényt."

Az Emirates az új géptípus bevezetésén túl az ügyfélkapcsolati központ bővülése révén is erősíti a jelenlétét a magyar piacon. A társaság jelenleg 120 főt alkalmaz a központban, a létszámot viszont folyamatosan bővíti, és pénzügyi évének 2016. márciusi zárásáig 180 főre növelnék a foglalkoztatottak számát.

Kam Jandu, a Budaest Airport járatfejlesztési igazgatója megjegyezte, az elmúlt időszakban sokszor hektikusan mozgott az utasforgalom Budapesten, de két éve folyamatos erősödés tapasztalható, idén év végén elérhetik a 10 millió utast és ez az Emiratesnek is köszönhető.