Buszforduló a Hilton alatt

Forrás: index.hu

 2015. július 20. 19:36

A napokban fejezték be a Hilton szálló alatt, a budai Vár falának tövében egy vadonatúj buszforduló építését – adja hírül az index.hu, a város legértelmetlenebb beruházásának titulálva a projektet.

„Az új buszforduló mellett van a júniusban átadott új, közforgalmú lift is. A koncepció világos: az érkező buszok itt teszik le az utasokat, akik a lifttel egyből a Vár belső, forgalomtól védett övezetébe juthatnak. A célpont vonzó, a közvetlen közelben van a Halászbástya, a Mátyás-templom és a Szentháromság tér is. A turistabuszok nem jönnének fel a Vár területére, csak a liftig. Ezzel a megoldással nagymértékben csökkenthető a Vár busz-forgalma, a Hilton teljes buszforgalma kitiltható lesz" – idézi az index a kerület 2009-es integrált városfejlesztési stratégiáját.

Fotó: index.hu

A turisztikai szakma, a buszokat üzemeltető utazási irodák, városnézést szervező vállalkozások, vagy éppen a külföldi utazásszervezők buszait váró szállodák bizonyára érdeklődve várják a kerület vezetésének további intézkedéseit, tudva, hogy

-          a Hilton vendégforgalmának töredékét teszik ki a busszal érkezők, tehát a buszos csoportok legkevésbé sem tartoznak a Hilton érdekkörébe,

-          a városnéző buszok forgalmát nem tudhatja kiszolgálni ez az egyetlen buszforduló hely,

-          ennek a buszfordulónak csak akkor lehet létjogosultsága, ha marad a jelenlegi forgalmi rend, tehát a várba felhajthatnak a buszok, a jelenleg felfelé egyirányú Hunyadi úton, majd le a túloldalon, a Palota úton (ahová ugyancsak terveznek egy buszfordulót).

Egy biztos: a Budai vár nemcsak Budapest, de az egész ország legfontosabb turisztikai célpontjainak egyike. Nem csak, sőt, főleg nem a szállodákba érkező vendégekre tekintettel, olyan megoldást kell találni, ami nem egyenlő a busszal érkezők kizárásával.