Megrengette a hotelfejlesztési piacot a Covid-válság

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2020. november 20. 08:54

A koronavírus okozta válság az ingatlanpiac szegmensei közül a hotelpiacot rengette meg leginkább. A 2020 és 2024 között előrejelzett 5000 új szállodai szobának nagyjából a fele valósulhat meg Budapesten – hangzott el a Portfolio Property Investment Forum 2020 online konferencián.

Nagyon eltérően, de hasonló kihívásokkal élik át az egyes ingatlanpiaci területek a járványhelyzetet – mondta nyitóbeszédében Noah Steinberg, a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Hozzátette, hogy ez a harmadik olyan változás 20 év alatt, ami meghatározó az ingatlanpiac életében is. Legutóbb átéltünk egy paradigmaváltást, és most jött egy világjárvány

Spencer Levy, a CBRE (a világ legnagyobb kereskedelmi ingatlan vállalata) amerikai kutatási vezetője és vezető gazdasági tanácsadója az egyes ingatlantípusok jövője kapcsán a hotelpiacot nevezte „a legnehezebb ügynek”. Mint mondta, három típusa van hoteleknek, az egyik a nemzetközi, a másik a belföldi, a harmadik az üzleti utazókat fogadja. A belföldi utazás fog a leghamarabb visszatérni, a másik kettő viszont várhatóan csak 2023-ra éri el a korábbi szintet.

 

Befagyott projektek, csúsztatott szállodanyitások

Takács Márton

Fotó: Stiller Ákos / Portfolio Property Investment Forum.

A konferencián külön szekció foglalkozott a szállodaipar helyzetével és kilátásaival. Elsőként Takács Márton, a BDO Magyarország igazgatója foglalta össze az idei év hotelpiaci eseményeit.

Magyarország közép-európai összehasonlításban sincs jó helyzetben: az utazások leállása nyomán Prága (-80,6%) után Budapest szenvedte el a legnagyobb zuhanást (-77,8%) 2019-hez képest, és ezzel a térségi átlag alatt (-72,5%) teljesített.

A világjárvány okozta krízis a hazai hotelfejlesztéseket is visszavetette. A pandémia kirobbanása előtt azonosított és várt, 2020 és 2024 közöttre becsült budapesti "szállodai fejlesztési cső" elérte az 5000-es hotelszoba-nagyságot. Ezzel szemben, mai becslés alapján, ugyanazon időtávon 2000, de legfeljebb 2500 új szállodai szoba piacra lépését várhatjuk. Befejezett, vagy elkészülés szélén álló, eredetileg 2020-ra ütemezett szállodákat 2021-re csúsztattak. Több beruházás megállt, egyes – előkészítési szakaszban lévő – hotelprojektek pedig akár társasház- vagy irodaház-fejlesztéssé formálódhatnak át.

Ugyanakkor a jelek szerint a koronavírus-járvány nem csökkentette a nemzetközi hotelláncok expanziós hajlandóságát.

Takács Márton az országos szállodafejlesztések kapcsán elmondta: a Kisfaludy-program keretében szálláshelyfejlesztésre megítélt, megközelítőleg 190 milliárd forint támogatásnak köszönhetően jelenleg komoly összeg, több mint 320 milliárd forintnyi összberuházás jut vidékre – itt részint fejlesztésekről, részint (egyharmad arányban) új hotelek építéséről van szó.

 

Vissza kell nyerni a bizalmat

A BDO igazgatójának prezentációját panelbeszélgetés követte Erdei Bálint, a RedWood Real Estate Holding vezérigazgatója, Morvai Zsolt, a Takarék Csoport, Takarékbank Zrt. vállalati üzletág igazgatója, Somlyai Zoltán, a BDPST Hotel Management Zrt. vezérigazgatója és Takács Ernő, a WING Zrt. portfólióért felelős vezérigazgató-helyettese részvételével.

A visszaépülés dinamikájáról szólva a szakemberek egyetértettek abban, hogy az első lépés a vakcina bejegyzése lesz, majd az átoltottság mértékétől függően fokozatosan helyreállhat a bizalom  a légitársaságok, illetve a szállodák iránt. A jelenlegi ismeretek fényében a nemzetközi üzleti turizmus épülhet fel legkésőbb. Konszenzus alakult ki abban is, hogy az üzleti utazások helyreállását új szabályzók, biztonsági protokollok bevezetésével lehet felgyorsítani.

A panelbeszélgetés résztvevői (balról jobbra): Takács Ernő (WING), Somlyai Zoltán (BDPST), Morvai Zsolt (Takarékbank), Erdei Bálint (RedWood) és a moderátor szerepében Németh Richárd (BDO)

Fotó: Stiller Ákos / Portfolio Property Investment Forum.

A jelenlegi helyzet azt is megmutatta, hogy míg Budapest teljesen kiszolgáltatott a külföldieknek, vidéken lényegében nincs külföldi vendégforgalom – hangzott el. Budapesten a szállodák többsége várhatóan egyszerre fog újranyitni, ami az árak csökkenésével járhat. A visszaépülés ugyanakkor a küldőpiacok helyreállásától is függ. A szállodai ingatlanfejlesztők további beruházásokat készítenek elő, ám az kérdés, hogy a megvalósulások mikorra várhatók. Az új szereplőknek azzal is számolniuk kell, hogy jelenleg nehezebb a banki finanszíroztatás: a pénzintézetek óvatosak, és most inkább más területekre fókuszálnak – emlékeztetett Morvai Zsolt.

A panelbeszélgetés az innováció témájával zárult: a szakemberek szerint elsősorban a vendégek igényei döntik majd el, hogy a turizmus újraindulásával párhuzamosan milyen típusú szolgáltatás-fejlesztésekre lesz szükség. Az érintésmentes megoldások, a vendégélményt javító rendszerek, a robotika, a mesterséges intelligencia és a költséghatékonyságot segítő innovációk bizonyosan ott lesznek a következő évek meghatározó fejlesztései között.