Csökkent a budapesti szállodák foglaltsága decemberben

Forrás: turizmus.com

 2016. február 03. 13:34

A budapesti szálláshelyek forgalmában októberben, novemberben tapasztalt negatív tendencia folytatódott decemberben is, de Nyugat-Európa néhány nagyvárosának szállodái ugyancsak szenvedtek a terrorfenyegetettség miatt – derül ki a legfrissebb STR riportból.

Mint arról korábban beszámoltunk, a turizmus tavalyi lendülete – amely elsősorban a külföldi beutazó forgalomban, főleg Budapest esetében – szeptember végéig megvolt, októberben, novemberben megtorpant, visszaesett. Ezzel szemben Bécsben, Prágában, Varsóban, Pozsonyban nőtt a vendégszám, s ennek eredményeként a hotelek kihasználtsága. A nálunk tapasztalt visszaesés nyilvánvalóan a migránshelyzettel kapcsolatos negatív nemzetközi sajtóvisszhang, a párizsi terrorcselekmény következtében kialakult fenyegetettség következménye.

A szálláshelyek forgalmában októberben, novemberben tapasztalt negatív tendencia folytatódott decemberben is – tudtuk meg Kovács Istvántól, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége főtitkárától. A néhány napja megjelent legújabb STR riport szerint a szállodák foglaltsága Budapesten 2015 utolsó hónapjában a 2014. évi 60,4%-ról 59,1%-ra csökkent, míg Bécsben 73,9%-ról 74,8%-ra, Prágában 67,4%-ról 71,8%-ra, Varsóban 59,4%-ról 62,1%-ra, Pozsonyban 51,9%-ról 56,2%-ra, Bukarestben 49,2%-ról 55,6%-ra nőtt, azaz a közép-kelet-európai fővárosok között csak nálunk volt visszaesés a keresletben, a vendégek számában.

Az utolsó negyedév beutazó forgalomban tapasztalt mérséklődése ellenére 2016 – amelynek végleges adatait a KSH gyorsjelentéséből február 10. körül fogjuk megtudni – rekordévet jelent a magyar turizmus és szállodaipar számára, úgy vendégszámban, mit forgalomban – hangsúlyozta a főtitkár.

Érdemes megjegyezni, hogy 2016 decemberében a szállodai szobafoglaltság Párizsban az előző évi 73,6%-ról 58,9%-ra, Brüsszelben 68,2%-ról 50,1%-ra, Rómában 48,7%-ról 46,7%-ra, Londonban 78,6%-ról  75%-ra mérséklődött, azaz Nyugat-Európa néhány nagyvárosának szállodái ugyancsak szenvedtek a terrorfenyegetettség miatt.

Az MSZÉSZ 2016 január 22-i választmányi ülésén részt vevő nagyvállalatok, régióvezetők, kisebb szállodák képviselői az utolsó negyedévben tapasztalt kedvezőtlen tendenciák ellenére, a nemzetközi turizmus számos bizonytalansága mellett mérsékelt optimizmusuknak adtak hangot az idei üzleti kilátásokat illetően. Vendégszámban, forgalomban is növekedést – bár a 2015 évitől kisebb mértékűt – várnak.