Egész Magyarországon ajánl majd éttermeket az idei Michelin Guide

Forrás: turizmus.com

 2022. október 24. 17:12

Idén először Magyarország egészéről jelentet meg étteremlistát (National Selection of Hungary) a Michelin Guide francia étteremkalauz, amely eddig Magyarországon csak a budapesti éttermekről közölt minősítést. Ez egy újabb mérföldkövet jelent a hazai turizmus és gasztronómia fejlődésében.

A fővárosi éttermeken túl már a vidékieket is minősítő, világhírű kiadvány rövid távon is hozzájárulhat a vendéglátóhelyek forgalomnövekedéséhez, hosszabb távon pedig növelheti a szektor versenyképességét. A válogatás mindazonáltal ráirányíthatja a figyelmet a vidéki térségekre is, ezáltal Magyarország gasztronómiai és turisztikai sokszínűségére – hangsúlyozza lapunkhoz eljuttatott közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A francia étteremkalauz több mint százéves múltra tekint vissza, fennállása óta világszerte több mint 40 országban, mintegy 30 ezer létesítményt értékelt a kiemelkedő minőséget helyezve előtérbe. Ennek is köszönhető, hogy a mai napig a Michelin Guide számít a legrangosabb gasztronómiai elismerésnek.

A Michelin már áprilisban bejelentette, hogy egész Magyarországra kiterjeszti felmérését, és idén először nemzeti válogatást tesz közzé. A világ legrangosabb gasztronómiai kalauzának inspektorai kiléte ismeretlen és az elmúlt egy évben több alkalommal visszatérve az országba keresték a legjobb vendéglátóhelyeket, a nagy hagyományokra visszatekintő, egységes módszertan szerint.

Idén először Magyarország egészéről jelentet meg étteremválogatást a Michelin Guide francia étteremkalauz

Fotó: 123rf.com

Az MTÜ várakozása szerint a magyarországi kiadás jól érzékelteti majd, hogy milyen változáson ment keresztül az elmúlt 10-15 évben a magyar gasztronómia. "A sikeres hazai és külföldi szereplések, a minőségi magyar alapanyagok mind hozzájárultak ahhoz, hogy most a vidéki Magyarország is felkerülhet a gasztronómia világtérképére. Az elismerés egy hangsúlyos visszaigazolás arra, hogy a hazai vendéglátás valamennyi szintje és üzlettípusa nemzetközi szinten is folyamatos fejlődést mutat. A csúcsgasztronómia ennek fontos részét adja, hiszen – az új technológiák alkalmazása és a változatos alapanyagok használata által – elősegíti a színvonal emelkedését, az ágazat egészének fejlődését" – fogalmaztak.

A minősítések bejelentése emellett nagymértékben erősítheti Magyarország nemzetközi vonzerejét, az MTÜ közleménye szerint a Michelin Guide tavalyi válogatása szerepet játszott beutazó turizmusunk stabilizálódásában és a turisták bevonzásában a Covid-járványt következőn.

A magyarországi Michelin Guide 2022-as kiadványában ajánlott éttermeket, azon belül pedig a Michelin Csillag vagy BIB Gourmand elismeréseket november 3-án hozzák nyilvánosságra.

 

A Michelin-kalauz díjazási kategóriái

Az 1936-ban meghatározott csillagos minősítéseken felül mára több más kategóriában is értékel a Michelin. Íme a csillagok és az egyéb minősítések jelentése:

*: Kiváló minőségű konyha, ha arra járunk, érdemes megállni.

**: Az étterem megér akár egy hosszabb kitérőt is.

***: Kivételes minőségű konyha, amelyek meglátogatása önmagában is megér egy külön utazást.

BIB Gourmand: Jó ár-érték arányú étterem, ahol mérsékeltebb áron lehet kiváló minőségű ételt kapni. Jellemzően kiváló bisztrók vagy családias vendéglők minősítése lehet ez.

Tányér: Ajánlott étterem.

Zöld Csillag: Az étterem fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseit ismeri el.