Készül a kempingek minősítési rendszere

Forrás: turizmus.com

 2019. július 26. 16:42

A Magyar Kempingszövetségben létrejött egy munkacsoport, amelynek feladata kidolgozni a kempingek minősítési rendszerét.

Enyhén növekvő bevételekre és vendégforgalomra számít a Magyar Kempingszövetség az idei szezon eddigi tapasztalatai alapján – közölte Kisgyörgy Borbála elnök az MTI érdeklődésére.

Hozzátette: a 2019-es szezon kezdetén a hosszú májusi esőzés és hideg időjárás otthon tartotta a vendégeket. A rövid júniusi nyár ígéretesnek indult, a július eleji kéthetes hűvös idő ezt a reményt eloszlatta, így a Balatonon július közepére indult be a szezon  sorolta.

Idén májusban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felhívására munkacsoportot állítottak fel, amelynek feladata, hogy kidolgozza a kempingek minősítési kritériumrendszerét, és a minősítés módját – mondta a szövetség elnöke.

A hűvös, esős idő miatt későn indult a szezon a hazai kempingekben

Fotó: pixabay

A kempingek versenyképességének megőrzése külső forrás nélkül lehetetlen, hangsúlyozta Kisgyörgy Bobála. Hozzátette: az idegenforgalmi és iparűzési adóbevétel miatt a kistelepülések számára létfontosságú bevételi forrás egy-egy kemping fennmaradása, de ez fontos a helyi munkaerő foglalkoztatása, illetve a törzsvendégek magtartása szempontjából is.

Eddig a kempingek nem tudtak pályázati forrásokhoz jutni, ahogy a most futó energetikai pályázati lehetőség feltételeinek is nehéz megfelelniük – emelte ki.

Arról, hogy 2020. január 1-jétől már a kempingek, üdülőházak, közösségi szálláshelyek, falusi és egyéb szálláshelyek, így a teljes szálláshely-szolgáltatási szektor digitálisan szolgáltat majd forgalmi statisztikai adatot, Kisgyörgy Borbála azt mondta: ez minden bizonnyal komoly többletkiadást jelent majd, de még nem tudják pontosan, mekkorát.

Minden eddigi változás a kiadások emelkedésével járt, amit a bevételek növekedése nem tudott követni – hangsúlyozta.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén az első öt hónapban 37 ezer vendég 160 ezer vendégéjszakát töltött kempingekben országszerte, ami 10,6 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

A szállásdíjbevételek január–májusban bruttó 512 millió forintot tettek ki a kempingekben, ami közel 3 százalékos emelkedést jelent. Tavaly egész évben 7 százalékkal 3486 millió forintra nőttek a kempingek szállásdíjbevételei.