Fizetnie kell az államnak az Aeroviva-perben

Forrás: turizmus.com

 2016. január 28. 17:26

Az öt évvel ezelőtt csődbe ment Aeroviva utazási iroda egykori utasai által indított perben hirdetett ítéletet január 27-én a Pesti Központi Kerületi Bíróság, kötelezve a Magyar Államot az utasok által követelt összegek megfizetésére.

Az Aeroviva még 2010 decemberében szüntette be tevékenységét, az iroda hat károsult utasa pedig 2014-ben indított pert a Magyar Állam, valamint az irodával vagyoni biztosítékra szerződött QBE Biztosító ellen. Salamon András, a felperesek ügyvédje úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a felperesek összesen 2 240 707 forintot követeltek, miután a biztosító az utaztató vagyoni biztosítékából csak a befizetett díjak 49,15 százalékát tudta nekik megfizetni.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a Magyar Államot a felperesek által követelt összegek, valamint a kamatok és a perköltség megfizetésére kötelezte. Az ítélet szerint a QBE a jogszabályoknak megfelelően járt el, a Magyar Állam viszont nem megfelelően ültette át a 90/314/EGK irányelv 7. cikkét, és ezzel kárt okozott a felpereseknek. Az elsőfokú ítélet ellen a Magyar Állam fellebbezni fog – tudtuk meg.

A per előzménye, hogy a Fővárosi Ítélőtábla 2014. novemberben egy másik, az 5Kontinens Utazási Iroda utasai által hasonló tárgyban indított perben jogerősen elmarasztalta a Magyar Államot, és megállapította, hogy az az utazásszervező és -közvetítő tevékenységről szóló 213/1996. (XII. 23.) Korm. rendelet megalkotásakor nem megfelelően ültette át a 90/314/EGK irányelv 7. cikkét, aminek következtében az utasokat kár érte. Az 5Kontinens vagyoni biztosítékából a befizetett díjak csupán 22 százalékát tudta kifizetni a biztosító, ezért a 33 felperes utas összesen 10,9 millió forintot követelt, amit meg is ítéltek nekik.

Az ítélet bátorítást adott az elévülési időn belül hasonló helyzetbe került utasoknak, hogy perben követeljék a csődbe jutott utazási irodának fizetett és a biztosítótól kapott összegek különbözetét. Az Aeroviva ügyfelei közül többen éltek a lehetőséggel: Salamon András további 36 Aeroviva-utas képviseletét látja el, de más utasok által indított per is folyamatban van.