Fókuszban az olasz gasztronómia

Szerző: Szikora Katalin

Forrás: turizmus.com

 2018. november 15. 15:12

November 19–25. között az Olasz Gasztronómiai Világhét alkalmából közel ezer programot szervez világszerte, így Budapesten is az olasz diplomáciai képviselet és kultúrintézet.

A gazdag budapesti eseménysorozatról tartottak sajtótájékoztatót november 15-én, a nagykövetségen, Massimo Rustico nagykövet részvételével.

A világhét középpontjában az olasz minőségi konyha, az olasz régiók turisztikai és kulturális hagyományai állnak. A hangsúly idén a mediterrán étrenden van, amit 2010-ben az Unesco a világörökség részévé emelt. Amint a sajtótájékoztatón elhangzott, ez nem diéta, hanem az olaszoknak az ételhez és az élethez való viszonyát jelenti. Alapértékei az olívaolaj, a sok zöldség, gyümölcs és a teljes kiőrlésű gabona, de eszmeileg beletartoznak a hagyományaikat őrző közösségek is.

A világot átfogó rendezvénysorozat célja az olasz konyha és a mezőgazdasági termékek népszerűsítése, de ugyanilyen fontos, hogy fellépjenek a márkahamisítókkal szemben. Tervezik két olyan védjegy bevezetését, amelyek garanciát jelentenek az eredeti olasz termékek minőségére.

A világhét középpontjában az olasz minőségi konyha, az olasz régiók turisztikai és kulturális hagyományai állnak

Fotó: pixabay

A magyarországi programok és a mediterrán étrend népszerűsítését célzó ételek, termékek fölkerülnek a nagykövetség honlapjára. A Pasta Pesto Day kampány bevételével a genovai Morandi híd helyreállítását támogatják azok az éttermek, amelyek fölveszik étlapjukra a genovai pesztós tésztát. Mivel az olaszok a kultúra részeként tekintenek a gasztronómiára.

A világhét programjába szervesen illeszkednek színházi előadások és filmvetítés, például Alberto Sordi főszereplésével vetítik az Egy amerikai Rómában című filmet. November 22-én a Marriott szállóban tartanak szakmai szemináriumot Hagyomány és minőség címmel a különböző régiók borairól.

Mindezektől a programoktól, a világhét sikerétől azt is várják a szervezők, hogy Magyarország és Olaszország kereskedelmi kapcsolatai – amelyek főként az élelmiszerekre és a mezőgazdasági termékekre terjednek ki – tovább bővüljenek.

Kapcsolódó cikkek